Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Frittata z ziemniakami i papryką
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:43

Frittata z ziemniakami i papryką

Frittata z ziemniakami i papryką
pixabay.com

Frittata z ziemniakami i papryką - składniki

  • 1 duży ziemniak, pokrojony w ósemki,

  • 1/2 szklanki tartego sera,

  • 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę,

  • świeży tymianek,

  • 1 czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki,

  • 1 łyżka masła (opcjonalnie),

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 6 jajek.

Przygotowanie frittaty z ziemniakami i papryką

Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie ugotowane, a następnie odcedź.

W tym samym czasie na patelni rozgrzej olej (ok. 20 cm średnicy), podsmaż cebulę, następnie dodaj chili w proszku i posyp odrobiną soli. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż papryka będzie miękka. Dodaj ziemniaki i delikatnie wymieszaj.

Jajka ubij trzepaczką, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszaninę jajek na patelnię pomiędzy warzywa, następnie dodaj masło (opcjonalnie) i tymianek. Smaż frittatę na średnim ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie rozprowadzić masę.

Pod koniec smażenia, gdy jajka są prawie całkowicie ścięte, posyp tartym serem. Podawaj na patelni.

Tagi: