Frittata z ziemniakami i papryką
Frittata z ziemniakami i papryką - składniki
1 duży ziemniak, pokrojony w ósemki,
1/2 szklanki tartego sera,
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę,
świeży tymianek,
1 czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki,
1 łyżka masła (opcjonalnie),
2 łyżki oleju roślinnego,
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
6 jajek.
Przygotowanie frittaty z ziemniakami i papryką
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie ugotowane, a następnie odcedź.
W tym samym czasie na patelni rozgrzej olej (ok. 20 cm średnicy), podsmaż cebulę, następnie dodaj chili w proszku i posyp odrobiną soli. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż papryka będzie miękka. Dodaj ziemniaki i delikatnie wymieszaj.
Jajka ubij trzepaczką, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszaninę jajek na patelnię pomiędzy warzywa, następnie dodaj masło (opcjonalnie) i tymianek. Smaż frittatę na średnim ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie rozprowadzić masę.
Pod koniec smażenia, gdy jajka są prawie całkowicie ścięte, posyp tartym serem. Podawaj na patelni.