Frittata z ziemniakami i papryką
pixabay.com

Frittata z ziemniakami i papryką

Frittata z ziemniakami i papryką to pyszna, lekka propozycja śniadaniowa, przypominająca omlet z warzywami. Przed podaniem możesz to danie  posypać startym serem oraz udekorować świeżym tymiankiem. Podawać na patelni, na której została wykonana. Jak przygotować frittatę z ziemniakami i papryką?

Frittata z ziemniakami i papryką - składniki

  • 1 duży ziemniak, pokrojony w ósemki,
  • 1/2 szklanki tartego sera,
  • 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę,
  • świeży tymianek,
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki,
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 6 jajek.

Przygotowanie frittaty z ziemniakami i papryką

Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie ugotowane, a następnie odcedź.

W tym samym czasie na patelni rozgrzej olej (ok. 20 cm średnicy), podsmaż cebulę, następnie dodaj chili w proszku i posyp odrobiną soli. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż papryka będzie miękka. Dodaj ziemniaki i delikatnie wymieszaj.

Jajka ubij trzepaczką, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszaninę jajek na patelnię pomiędzy warzywa, następnie dodaj masło (opcjonalnie) i tymianek. Smaż frittatę na średnim ogniu przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie rozprowadzić masę.

Pod koniec smażenia, gdy jajka są prawie całkowicie ścięte, posyp tartym serem. Podawaj na patelni.

Następny artykuł