Smakosze.pl Przepisy Frytki z batatów z frytkownicy - pyszna, chrupiąca przekąska
canva/Piotr Krzeslak

Frytki z batatów z frytkownicy - pyszna, chrupiąca przekąska

7 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Frytki z batatów z frytkownicy to pyszny, chrupiący dodatek do obiadu, a podane z ulubionym sosem są również świetną i pożywną przekąską. Jak przygotować frytki, żeby były chrupiące? Poznaj przepis na frytki z batatów z frytkownicy.

Frytki z batatów są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków, są zdrowsze, mniej kaloryczne, lżejsze, a po usmażeniu idealnie chrupiące, złociste i lekko słodkie. Frytki z batatów oprósz solą morską i posiekana natką pietruszki, tak smakują najlepiej.

Przed smażeniem namocz słupki z batatów w zimnej wodzie, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Samo smażenie podziel na dwa etapy, wtedy frytki będą doskonale usmażone i pyszne.

Frytki z batatów podaj jako dodatek do obiadu, pasują do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Frytki genialnie pasują również do domowych burgerów - tu poznasz przepis na wyśmienite burgery , jak z najlepszej burgerowni.

Frytki z batatów usmażysz również na patelni- tu dowiesz się, jak zrobić frytki z patelni na maśle klarowanym.

Przepis na frytki z batatów z frytkownicy

Składniki:

  • 3 duże bataty

  • 1 l oleju rzepakowego

  • sól morska

  • natka pietruszki

Jaj zrobić frytki z batatów z frytkownicy?

Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż je do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie osusz surowe frytki. Do frytkownicy wlej olej i ustaw temperaturę na 200 stopni C, włóż koszyczek z frytkami i smaż je 5 minut.

Frytki wyjmij na ręcznik papierowy, aby się trochę schłodziły. Temperaturę frytkownicy zmniejsz do 180 stopni C, następnie ponownie włóż do niej frytki i smaż kilka minut, aż bataty nabiorą złocistego koloru.

Frytki z batatów z frytkownicy

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Gotowe frytki ponownie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz solą morską i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy