Frytki z batatów z frytkownicy - pyszna, chrupiąca przekąska
Frytki z batatów z frytkownicy to pyszny, chrupiący dodatek do obiadu, a podane z ulubionym sosem są również świetną i pożywną przekąską. Jak przygotować frytki, żeby były chrupiące? Poznaj przepis na frytki z batatów z frytkownicy.
Frytki z batatów są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków, są zdrowsze, mniej kaloryczne, lżejsze, a po usmażeniu idealnie chrupiące, złociste i lekko słodkie. Frytki z batatów oprósz solą morską i posiekana natką pietruszki, tak smakują najlepiej.
Przed smażeniem namocz słupki z batatów w zimnej wodzie, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Samo smażenie podziel na dwa etapy, wtedy frytki będą doskonale usmażone i pyszne.
Frytki z batatów podaj jako dodatek do obiadu, pasują do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Frytki genialnie pasują również do domowych burgerów - tu poznasz przepis na wyśmienite burgery , jak z najlepszej burgerowni.
Frytki z batatów usmażysz również na patelni- tu dowiesz się, jak zrobić frytki z patelni na maśle klarowanym.
Przepis na frytki z batatów z frytkownicy
Składniki:
-
3 duże bataty
-
1 l oleju rzepakowego
-
sól morska
-
natka pietruszki
Jaj zrobić frytki z batatów z frytkownicy?
Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż je do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie osusz surowe frytki. Do frytkownicy wlej olej i ustaw temperaturę na 200 stopni C, włóż koszyczek z frytkami i smaż je 5 minut.
Frytki wyjmij na ręcznik papierowy, aby się trochę schłodziły. Temperaturę frytkownicy zmniejsz do 180 stopni C, następnie ponownie włóż do niej frytki i smaż kilka minut, aż bataty nabiorą złocistego koloru.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Gotowe frytki ponownie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz solą morską i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.