Frytki z batatów z patelni. Pyszny dodatek obiadowy
Frytki z batatów z patelni z natką pietruszki, sokiem z limonki, chili i solą morską to jedna z lepszych i szybkich przekąsek. Frytki z batatów to również świetny dodatek do burgerów, dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienite frytki z batatów z patelni.
Bataty są pysznym zamiennikiem ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są również dużo zdrowsze. Bataty to uniwersalny dodatek do dań głównych, zup i sałatek. Zrobisz z nich również pyszne, chrupiące frytki, które tak Ci posmakują, że nie zamienisz ich już na tradycyjne frytki z ziemniaków.
Frytki z batatów przygotujesz w piekarniku, frytkownicy, na oleju. W tym artykule poznasz ciekawy przepis na frytki smażone na patelni na maśle klarowanym z dodatkiem aromatycznych przypraw i sokiem z limonki, które dodadzą słupkom świeżości i doskonałego smaku.
Pokrojone w słupki bataty zalej zimną wodą i odstaw na 20-30 minut. W ten sposób warzywa oddadzą nadmiar skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, pomiń dodatek chili w przepisie.
Jeśli szukasz pomysłu na danie główne z frytkami z batatów- tu poznasz przepis na smażoną rybę w lekkim cieście. Podaj ją również z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, a stworzysz prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Przepis na frytki z batatów z patelni
Składniki:
600 g batatów
3 duże łyżki masła klarowanego
łyżeczka soku z limonki
szczypta chili
sól morska
świeża natka pietruszki do oprószenia
Jak zrobić frytki z batatów z patelni?
Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, następnie dokładnie je osusz, żeby nie pryskały tłuszczem podczas smażenia.
Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie skrop je sokiem z limonki, oprósz solą, chili i podsmażaj jeszcze kilka minut, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Źródło zdjęcia: canva/Lana_M Frytki wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz je posiekaną natką pietruszki i podaj.