Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Frytki z batatów z patelni. Pyszny dodatek obiadowy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.02.2022 01:00

Frytki z batatów z patelni. Pyszny dodatek obiadowy

Frytki z batatów z patelni
canva/pixelshot

Frytki z batatów z patelni z natką pietruszki, sokiem z limonki, chili i solą morską to jedna z lepszych i szybkich przekąsek. Frytki z batatów to również świetny dodatek do burgerów, dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienite frytki z batatów z patelni.

Bataty są pysznym zamiennikiem ziemniaków, są słodsze, mają ładny, pomarańczowy kolor i są również dużo zdrowsze. Bataty to uniwersalny dodatek do dań głównych, zup i sałatek. Zrobisz z nich również pyszne, chrupiące frytki, które tak Ci posmakują, że nie zamienisz ich już na tradycyjne frytki z ziemniaków.

Frytki z batatów przygotujesz w piekarniku, frytkownicy, na oleju. W tym artykule poznasz ciekawy przepis na frytki smażone na patelni na maśle klarowanym z dodatkiem aromatycznych przypraw i sokiem z limonki, które dodadzą słupkom świeżości i doskonałego smaku.

Pokrojone w słupki bataty zalej zimną wodą i odstaw na 20-30 minut. W ten sposób warzywa oddadzą nadmiar skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, pomiń dodatek chili w przepisie.

Jeśli szukasz pomysłu na danie główne z frytkami z batatów- tu poznasz przepis na smażoną rybę w lekkim cieście. Podaj ją również z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, a stworzysz prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Przepis na frytki z batatów z patelni

Składniki:

  • 600 g batatów

  • 3 duże łyżki masła klarowanego

  • łyżeczka soku z limonki

  • szczypta chili

  • sól morska

  • świeża natka pietruszki do oprószenia

Jak zrobić frytki z batatów z patelni?

Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, następnie dokładnie je osusz, żeby nie pryskały tłuszczem podczas smażenia.

Na patelni rozpuść masło klarowane i smaż przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Po tym czasie skrop je sokiem z limonki, oprósz solą, chili i podsmażaj jeszcze kilka minut, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.

Bataty pokrojone w słupki

Źródło zdjęcia: canva/Lana_M Frytki wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz je posiekaną natką pietruszki i podaj.