Smakosze.pl Przepisy Genialna rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami i kremowym kozim serem
canva/arfo, Getty Images

Genialna rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami i kremowym kozim serem

17 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Rolada z kurczaka pozwala cieszyć się wyjątkowo soczystym i aromatycznym mięsem, w które zawinięte są jeszcze smaczniejsze dodatki. Poniżej zdradzamy, jak zrobić roladę z kurczaka z kozim serem i suszonymi pomidorami. Podając taki obiad do stołu, zachwycisz wszystkich smakoszy i nie będziesz mógł odpędzić się od błagań o recepturę.

Rolada z kurczaka to także sposób na wprowadzenie nieco świeżości do samego kurczaka, którego zwykle smaży się jako kotlety lub piecze w całości. Zaskakująco delikatne i soczyste mięso wysyca się aromatem suszonych pomidorów i staje się idealnym obiadem dla całej rodziny.

Sekretną metodą, dzięki której roladki zachowują najwyższy poziom soczystości, jest pieczenie ich w intensywnym i esencjonalnym bulionie. Aby wytworzyć również chrupiącą skórkę, nie zalewaj roladek w całości - wystające ponad powierzchnie kawałki staną się przyrumienione i chrupiące.

Przepis na roladki z kurczaka

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 4 suszone pomidory

  • 40 g serka koziego

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 szklanka bulionu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek i przerostów. Następnie przekrój je w poprzek w taki sposób, aby utworzyć dwa szerokie płaty. Te podziel na pół. Każdy kotlet delikatnie rozbij tłuczkiem, uważając, aby żadnego nie rozerwać.

Suszone pomidory odsącz z zalewy i posiekaj w drobną kostkę. W misce połącz je z serem kozim, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na każdy plaster mięsa nałóż farsz, zawiń je w roladkę i przebij wykałaczką, aby uniemożliwić rozwijanie się podczas pieczenia.

Każdą roladę posyp solą, pieprzem, suszoną bazylią oraz suszonym oregano. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmij pokrywkę. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorkami koktajlowymi.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ubijać kotlety schabowe. Ten tekst pokazuje przepis na kotlety mielone wypełnione roztopionym żółtym serem.

Rolada z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/ShyMan, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis; haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy