Smakosze.pl Przepisy Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach
philly077, Getty Images

Genialny sposób na zmiękczenie kapusty w gołąbkach

5 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki to klasyka przygotowywana w praktycznie wszystkich polskich domach. Polacy uwielbiają każdy aspekt tego dania - delikatną kapustę, aromatyczny farsz i pyszny pomidorowy sos. Mnóstwo ludzi ma jednak pewien problem związany z liśćmi kapusty.

Wygotowanie kapusty jest konieczne, ponieważ bez tego nie można uzyskać odpowiedniej konsystencji. Irytujące może być jednak wyczekiwanie, aż liście zmiękną na tyle, by móc uformować je w znany i lubiany kształt. Dlatego powstała rewolucyjna metoda, która znacznie przyspiesza ten proces.

Gołąbki przygotowane w nowatorski sposób

Całe zadanie jest banalnie proste . Po kilkuminutowym zblanszowaniu liści należy delikatnie obtłuc tłuczkiem grube nerwy, biegnące przez środek liści. Dzięki temu nie trzeba się ich pozbywać i znacznie łatwiej zawija się w nie farsz. Com więcej, większa powierzchnia liści zmniejsza szansę rozerwania ich i utraty farszu.

Dużą zaletą jest także wykorzystanie w poniższym przepisie kaszy gryczanej i pieczarek zamiast ryżu oraz mięsa. Po świętach większość z nas jest przepełniona najróżniejszymi pieczeniami i wędlinami, więc odrobina różnorodności może przynieść nie lada ulgę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.

Źródło: smpics, Getty Images Signature

Przepis na gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej

  • 500 g pieczarek

  • olej

  • 3 cebule

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 ziele angielskie

  • 1 liść laurowy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia całej kapusty i delikatnego oddzielenia z niej liści. Ugotuj je w osolonym wrzątku przez 3 minuty i wyjmij do ostudzenia . Następnie rozbij grube nerwy na nich tłuczkiem do mięsa. Uważaj jednak, aby nie rozerwać delikatnej powierzchni rośliny.

W rondelku zmieszaj pomidory z solą, pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zagotuj sos i podgrzewaj go, aż pomidory rozpadną się. Pieczarki i cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni. W misce zmieszaj pieczarki, cebulę oraz kaszę gryczaną.

Farsz zawijaj w liście kapusty, naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, wyłóż wierzchnimi liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki i zalej je sosem. Wstaw naczynie do piekarnika na 25 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pod przykryciem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy