Co zrobić, by jajka nie pękały?
W czasie Wielkanocy bardzo często gotujemy i jemy jajka w najróżniejszych postaciach. Są elementem wielkanocnego koszyczka, sałatki jarzynowej, żurku, a często podaje się je do stołu jako ozdobę. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie przygotowanie, aby niczego nie zniszczyć.
Pod wpływem ciśnienia, szoku termicznego czy starości, na skorupkę działa wiele sił, które mogą ją uszkodzić. Na szczęście w banalnie prosty sposób można zapobiec ewentualnym pęknięciom. Jeśli masz pod ręką pinezkę lub igłę, bez problemu zabezpieczysz się przed wpadką.
Nakłuj jajko igłą przed gotowaniem
Aby wykorzystać ten trik, najpierw należy poznać podstawową budowę skorupki jajka. Ostrzejszy koniec jajka jest jego górą, z kolei zaokrąglona część to spód. To właśnie tam znajduje się specjalna komora powietrzna, mająca za zadanie umożliwienie wymiany gazów pomiędzy środowiskiem zewnętrznym a zarodkiem.
W zaokrąglenie należy delikatnie wbić pinezkę lub igłę, aby zrobić niewielką dziurkę. W taki sposób, po włożeniu jajka do wody i zagotowaniu jej, ciśnienie wewnątrz znajdzie drogę ujścia i nie rozsadzi skorupki od środka.
Jajko musi mieć temperaturę pokojową
W przypadku robienia jajek na twardo lub na miękko, zawsze trzeba wyjąć jajka z lodówki na około 30 minut przed gotowaniem. Szok termiczny, jaki może mieć miejsce przy nagłej zmianie temperatury, często objawia się pękaniem skorupki, przed czym nie uchroni nawet powyższa metoda z nakłuwaniem.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Zasada ta tyczy się nie tylko gotowania jajek, lecz również przyrządzania ciast - odpowiednia temperatura umożliwi należyte wymieszanie składników, co przełoży się na sukces podczas pieczenia. Zbyt zimne jajka mogą wywołać opadanie ciasta czy nierównomierne połączenie produktów.
Źródło: EmBaSy, Getty Images
Wlej do wody ocet lub sok z cytryny
Kwaśne środowisko, jakie wytwarza się po zmieszaniu soku z cytryny lub octu z wodą, znacznie wzmacnia strukturę skorupki. Niskie pH utwardza wapń, który jest głównym budulcem twardej otoczki, i jeszcze mocniej zwiększa szansę na brak pękania.
Doskonałym pomysłem może być także posolenie wody, w której jajka będą się gotować. Wysokie zasolenie przyspieszy ścinanie się białka, które wypłynie z ewentualnego pęknięcia w skorupce - ścięte białko zadziała jako swoisty korek, który zablokuje resztę zawartości wewnątrz jajka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pysznosci.pl