Zalety niezapomnianego soku z brzozy
Sok z brzozy był dawniej nazywany w Polsce "oskołą" - tak brzmi staropolska nazwa tego zdrowotnego płynu. Oskoła była stosowana na terenie wielu słowiańskich krajów głównie jako napój chłodzący, a także podczas leczenia chorób serca czy nerek.
W dzisiejszych czasach pija się go rzadziej z uwagi na obecność napojów gazowanych czy wielu soków. Jeśli jednak chcesz wspomóc swoje konwencjonalne leczenie płynem, który wypełniony jest wieloma składnikami odżywczymi i substancjami wspomagającymi regeneracje, trafiłeś na idealny moment.
Co zawiera sok z brzozy?
W soku z brzozy można znaleźć mnóstwo witaminy C, witaminy z grupy B, liczne aminokwasy oraz minerały, takie jak potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz miedź. Oskoła jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, garbników oraz aminokwasów.
Co ciekawe brzozowy sok wysycony jest także dużą ilością glukozy, dlatego stanowi idealne źródło szybkiej energii - organizm szybko przyswaja potrzebne węglowodany i ma siłę do dalszej pracy. Pamiętaj, żeby dokładnie czytać skład i nie kupić soku sztucznie dosładzanego.
Na jakie dolegliwości pomaga sok z brzozy?
Okres wiosenny jest wypełniony infekcjami, dlatego tak ważne jest dbanie o dobrą odporność. Duża ilość kwasu askorbinowego oraz właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe pozwalają korzystać z soku w ramach leczenia lekkich przeziębień i grypy.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Sok oczyszcza nerki, łagodzi dokuczliwe bóle reumatyczne związane z rwą kulszową, spora ilość żelaza przeciwdziała anemii, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, zmniejsza problemy spowodowane wrzodami żołądka i poprawia pracę wątroby.
Źródło: alvintus, Getty Images
Jak pić sok z brzozy?
Napój ten ma specyficzny, żelazisty smak, dlatego warto mieszać go z sokiem jabłkowym lub malinowym, aby złagodzić nieprzyjemny posmak. Powinno się go pić na zimno, ponieważ podgrzewanie niszczy większość cennych elementów.
Aby wyciągnąć jak najwięcej leczniczych korzyści, warto pić sok regularnie. Specjaliści zalecają, aby pić ćwierć szklanki soku trzy razy dziennie przez 2-3 tygodnie, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Najlepiej przy okazji trzymać się zdrowej i lekkiej diety, co nie będzie nadwyrężać organizmu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: medonet.pl; haps.pl