Smakosze.pl
Banany

Pixabay /congerdesign

Dlaczego warto jeść banany?

5 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Banany są tanim i łatwodostępnym owocem, który bez żadnego problemu znajdziemy w każdym sklepie. Czy wiesz, jakie drzemią w nich wartości odżywcze? Lista prozdrowotnych zalet tych żółtych owoców jest naprawdę bardzo długa. Mało kto wi

Niepozorny banan często jest przez nas pomijany. Jest to błąd, ponieważ ten owoc jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych. Co się stanie, gdy codziennie przez miesiąc będziemy jeść dwa banany dziennie? Śpieszymy z odpowiedzią.

Bogactwo prozdrowotnych składników

Banany są źródłem cennych dla naszego organizmu pierwiastków. Zawierają m.in. cynk, selen, magnez, fluor oraz jod. Są również bogatym źródłem potasu. Jakie zalety płyną z jedzenia bananów?

Zawarty w bananach potas działa odwadniająco. Regularne spożywanie tego składnika, sprawia, że w naszym organizmie nie będzie zatrzymywać się woda. Dodatkowo pomaga on w normalizacji ciśnienia krwi.

Kolejnym cenny składnikiem banana jest pektyna. Powód? Obniża ona poziom złego cholesterolu z krwi i pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn. Substancja jest szczególnie pomocna dla osób, które walczą z cukrzycą. Jakie są inne zalety banana?

Pomoc w walce z bólem miesiączkowym

Okazuje się, że banany mogą również przynieść ukojenie w walce z uciążliwym bólem miesiączkowym. Dzieje się tak, ponieważ zawierają w sobie witaminę B6, która pozwala nieco łagodzić uciążliwy stan.

Żółte owoce powinny się również znaleźć w diecie osób, które cierpią na chorobę wrzodową. Ich miękka struktura nie podrażni żołądka, a zawarte w nich składniki sprawią, że zwiększy się w nim produkcja śluzu. Czy są jakieś przeciwskazania do spożywania bananów?

Przeciwskazania do jedzenia bana

Pomimo niewątpliwych zalet nie sięgać po banany. Owoce te mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny się znajdować w diecie osób borykających się z cukrzycą.

[EMBED-19]

Te żółte owoce nie są również zalecane osobom, które są na tzw. diecie zasadowej. W tym przypadku warto skonsultować się wcześniej z odpowiednim specjalistą - lekarzem lub dietetykiem.

Polecamy również przepis na wzmacniający napój bananowy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet/ fitness.wp/ stalowezdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >