Smakosze.pl Przepisy Gessler wyjawiła sekret idealnych kotletów schabowych. Kluczem jest pomijana czynność
Canva / fotek, TRICOLORS / East News

Gessler wyjawiła sekret idealnych kotletów schabowych. Kluczem jest pomijana czynność

11 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler są prawdziwym hitem. Rozbite i namoczone mięso po usmażeniu wprost rozpływa się w ustach. Konieczne wypróbuj ten patent, a już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu na kotlety schabowe.

Mięso na kotlety schabowe powinno moczyć się w mleku przez kilka godzin, jednak najlepiej zaplanować na to całą noc. Do mleka obowiązkowo należy obowiązkowo dodać także pokrojoną w pióra cebule. Magda Gessler zna się na gotowaniu jak nikt inny.

Przepis na niezwykłe kotlety schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego

  • 2 szklanki mleka

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka suszonego rozmarynu

  • 2 jajka rozmącone z odrobiną wody

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • smalec do smażenia

Jak usmażyć perfekcyjne kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe pokrój na plastry . Z podanej ilości mięsa powinny wyjść 4 kotlety. Każdy plaster rozbij równomiernie z obu stron za pomocą tłuczka do mięsa .

Cebulę do moczenia kotletów schabowych pokrój w pióra . W dużej misce układaj na przemian mięso i cebulę . Każdą warstwę posypuj suszonym rozmarynem .

Do naczynia z mięsem na kotlety schabowe wlej 2 szklanki mleka . Całość przykryj i wstaw do lodówki . Mięso powinno moczyć się w mleku przynajmniej przez 3 godziny .

Namoczone kotlety schabowe wyjmij z lodówki i osusz na papierowym ręczniku . Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie panieruj w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Panierka powinna dobrze przylegać na całej powierzchni mięsa .

Opanierowane kotlety schabowe smaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu . Kotlety z obu stron powinny mieć apetyczną rumianą barwę . Gotowe kotlety schabowe najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni . Magda Gessler ma także patent na niezwykłe mielone . Jarskie kotlety nie są żadną tajemnicą dla siostry Anastazji .

Canva / Fotoindy
Canva / Fotoindy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy