Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone według Gessler. Niby klasyka, ale 1 składnik robi wielką różnicę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.10.2022 14:55

Kotlety mielone według Gessler. Niby klasyka, ale 1 składnik robi wielką różnicę

Kotlety mielone według Gessler. Niby klasyka, ale 1 składnik robi wielką różnicę
canva/YelenaYemchuk, screen z filmu pochodzi z kanał Radio ZET na YouTube

Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler nie różnią się bardzo od tych, dobrze wszystkim znanych. Słynna restauratorka zdradziła jednak w czym tkwi sekret jej mielonych. Otóż są one pulchne i soczyste dzięki dodatkowi gazowanej wody, z którą należy starannie wyrobić mięsną masę.

Magda Gessler zdradziła swój przepis na klasyczne danie, które smakuje naprawdę dobrze. Mięso mielone wyrabia przez kilka minut z dodatkiem wody gazowanej. To prosty trik na spulchnienie twardego mięsa. Na kotlety mielone Gessler przeznacza najlepszej jakości mięso wieprzowo-wołowe.

Klasyczne kotlety mielone robimy z cebulą startą na tarce, solą i pieprzem. Znana restauratorka do mięsa dodaje przesmażoną na maśle cebulę oraz suszony majeranek. Kotlety przygotowane w ten sposób mają wyraźny smak i błyskawicznie znikają z talerzy.

Kotlety mielone możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane i ogórki kiszone, buraki z chrzanem lub mizerię. Te dodatki rewelacyjnie łączą się z mięsem, a obiad będzie pożywny i zbilansowany.

Przepis Magdy Gessler na mielone. Kotlety są jeszcze bardziej soczyste

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 3 łyżki zimnej wody gazowanej

  • jajko

  • duża cebula

  • czerstwa kajzerka pszenna

  • mleko do namoczenia bułki

  • łyżka masła

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić soczyste i delikatne kotlety mielone? Magda Gessler zdradziła swój patent

Mięso mielone przełóż do miski, wlej 3 łyżki wody gazowanej i wyrabiaj dłonią przez kilka minut, odstaw. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, kajzerkę zalej mlekiem. Do masy mięsnej dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą kajzerkę.

Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, majeranek i ponownie wyrabiaj kilka minut, żeby składniki dobrze się połączyły, a samo mięso stało się pulchne. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut.

Każde danie przygotowane według przepisu Magdy Gessler smakuje rewelacyjnie. Zrób również kopytka według jej receptury oraz placki ziemniaczane z dodatkiem nietypowego składnika. Wychodzą z każdym razem.

Smażenie kotletów mielonych
canva/boiling

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wloclawek.naszemiasto