Kotlety mielone według Gessler. Niby klasyka, ale 1 składnik robi wielką różnicę
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler nie różnią się bardzo od tych, dobrze wszystkim znanych. Słynna restauratorka zdradziła jednak w czym tkwi sekret jej mielonych. Otóż są one pulchne i soczyste dzięki dodatkowi gazowanej wody, z którą należy starannie wyrobić mięsną masę.
Magda Gessler zdradziła swój przepis na klasyczne danie, które smakuje naprawdę dobrze. Mięso mielone wyrabia przez kilka minut z dodatkiem wody gazowanej. To prosty trik na spulchnienie twardego mięsa. Na kotlety mielone Gessler przeznacza najlepszej jakości mięso wieprzowo-wołowe.
Klasyczne kotlety mielone robimy z cebulą startą na tarce, solą i pieprzem. Znana restauratorka do mięsa dodaje przesmażoną na maśle cebulę oraz suszony majeranek. Kotlety przygotowane w ten sposób mają wyraźny smak i błyskawicznie znikają z talerzy.
Kotlety mielone możemy podać z wieloma dodatkami. Osobiście polecam puree ziemniaczane i ogórki kiszone, buraki z chrzanem lub mizerię. Te dodatki rewelacyjnie łączą się z mięsem, a obiad będzie pożywny i zbilansowany.
Przepis Magdy Gessler na mielone. Kotlety są jeszcze bardziej soczyste
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 łyżki zimnej wody gazowanej
jajko
duża cebula
czerstwa kajzerka pszenna
mleko do namoczenia bułki
łyżka masła
bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól, pieprz do smaku
łyżeczka suszonego majeranku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste i delikatne kotlety mielone? Magda Gessler zdradziła swój patent
Mięso mielone przełóż do miski, wlej 3 łyżki wody gazowanej i wyrabiaj dłonią przez kilka minut, odstaw. Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle, kajzerkę zalej mlekiem. Do masy mięsnej dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą kajzerkę.
Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, majeranek i ponownie wyrabiaj kilka minut, żeby składniki dobrze się połączyły, a samo mięso stało się pulchne. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut.
Każde danie przygotowane według przepisu Magdy Gessler smakuje rewelacyjnie. Zrób również kopytka według jej receptury oraz placki ziemniaczane z dodatkiem nietypowego składnika. Wychodzą z każdym razem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną
Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: wloclawek.naszemiasto