Grecki patent na mielone zachwyci każdego. Ukryj w środku pyszną niespodziankę. Rodzina oniemieje
Kotlety mielone po grecku spodobają się amatorom kulinarnych urozmaiceń. Zamknięte w mięsnej masie kawałki sera feta smakują doskonale. Prosty zabieg sprawia, że danie staje się soczyste i ma przyjemną teksturę. Jest też niezwykle aromatyczne. Musicie spróbować.
Znudziły wam się zwykłe mielone? Spróbujecie przygotować je z dodatkiem sera feta. Inspirowane grecką kuchnią danie z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Zrobienie go wcale nie jest trudne. Skusicie się?
Przepis na pyszne kotlety mielone po grecku
Składniki:
ok. 800 g mielonego mięsa np. drobiowego
250 g sera typu feta
2-3 ząbki czosnku
3 jaja
1 nieduża kajzerka
mleko
natka pietruszki wedle uznanie
bułka tarta
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone po grecku? Prosty przepis na znakomity obiad
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Ser typu feta wyjmujemy z opakowania i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mięso mielone wkładamy do większej miski. Dodajemy do niego posiekany czosnek oraz natkę pietruszki, a następnie do wbijamy jaja.
Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym łączymy z odsączonym z nadmiaru płynu miękkim pieczywem. Wyrabiamy masę i formujemy z niej płaskie placuszki. Na każdym z nich układamy po kostce sera i zlepiamy tak, aby uformować kulę.
Obtaczamy ją w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt mocnym ogniu. Zrumienione kotlety mielone po grecku podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy sałatkę grecką przyrządzoną bez fety oraz pieczone ziemniaki z czosnkiem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Spróbujecie soczystej wersji przysmaku z dodatkiem majonezu. Warto też sięgnąć po lekkie mięsne danie przygotowane w piekarniku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nigdy nie dodawaj ich do jajecznicy. Przez 1 błąd wyjdzie gumowata i bez smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama