Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Gessler wystawiła na aukcję WOŚP Łomotanie Faworków. Zwycięzcę czeka nie lada gratka
Canva / KGrabowski ; TRICOLORS / East News

Gessler wystawiła na aukcję WOŚP Łomotanie Faworków. Zwycięzcę czeka nie lada gratka

30 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W dniu wczorajszym miał miejsce 31 finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Nie oznacza to jednak, że nie można w dalszym ciągu wspierać tej zacnej inicjatywy. W dalszym ciągu trwa licytacja WOŚP, na której wygraną jest na przykład Łomotanie Faworków w domu Magdy Gessler. Kto nie chciałby skorzystać z takiej okazji?

Osoba, która zaoferuje najwyższą kwotę w licytacji WOŚP będzie miała niepowtarzalną szansę zagościć w domu Magdy Gessler. To niezwykłe zaproszenie obowiązywać będzie dla tylko jednej osoby. Licytacja odbywa się na Allegro i kończy się 10 lutego, a więc niecały tydzień przed tegorocznym Tłustym Czwartkiem. Realizacja spotkania możliwa będzie aż do końca 2023 roku.

Czego możemy spodziewać się po aukcji WOŚP wspieranej przez Magdę Gessler?

Znana restauratorka kusi i zachęca do wzięcia udziału w licytacji WOŚP . Z opisu wywnioskować można, że na zrobienie faworków ma swój sprawdzony patent . " Im bardziej będziemy je łomotać, tym będą lepsze - cieńsze, wspaniałe i kuszące... "- zachwala faworki według swojego przepisu. Przyznać trzeba, że taki opis jest niezwykle intrygujący .

Gessler zaręcza, że we własnym domu zdradzi sekret kruchości swoich specjałów oraz poda dokładny przepis . Dla osób, które mają możliwość wzięcia udziału w licytacji będzie to z pewnością niezapomniane przeżycie . Oczywiście nie do przecenienia pozostaje dożywotnie wejście w posiadanie sekretnego przepisu Pani Magdy .

Co mogą zrobić osoby, dla których cena widniejąca w licytacji WOŚP jest zbyt wysoka ? Na szczęście nic straconego. Pyszne faworki Magdy Gessler można zamówić przez internet na stronie delikatesów "U Fukiera" . Opakowanie 200 g to koszt 38 złotych.

Kilka słów o faworkach będących przedmiotem licytacji WOŚP we współpracy w Magdą Gessler

Faworki to nic innego jak kruche i delikatne ciastka . Do Polski przybyły z rejonu Litwy i Niemiec. Od lat cieszą nasze podniebienia swoim słodkim smakiem . Zajadamy się nimi głównie przez czas trwania karnawału .

Oryginalnie faworki przygotowywane były z ciasta na pączki . Skutkowało to jednak tym, że wychodziły tłuste i niezbyt smaczne . Modyfikacje przepisu stopniowo doprowadziły do tej formy którą znamy teraz, czyli cieniutkich i chrupiących ciastek kształtem przypominających kokardkę .

Przygotowanie faworków teoretycznie nie jest niczym trudnym . Z podanych składników należy wyrobić gładkie ciasto, a następnie długo je wybijać wałkiem, cienko rozwałkować i usmażyć w oleju . W praktyce jednak łatwo w tym przepisie popełnić błędy, przez co ciasteczka nie wyjdą takie, jak tego oczekujemy. Aukcja WOŚP dzięki uprzejmości Magdy Gessler to zatem doskonała okazja do zdobycia całej wiedzy w kwestii przyrządzania faworków .

Spróbuj swoich sił przy smażeniu faworków razem z Beatą z Silver TV . Na Tłusty Czwartek warto przygotować eleganckie róże karnawałowe .

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Instagram @magdagessler_official

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy