Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale TikTok tuba_smaku

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

30 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Nie masz pomysłu na surówkę do obiadu? Przygotuj wyśmienity dodatek z pora. Dzięki połączeniu warzywa ze słodyczą marchwi, kwaśnością jabłka i ostrością rzodkiewki otrzymujemy prawdziwą eksplozję smaków. Dopełnieniem tej doskonałej kompozycji jest posiekana zielenina i kremowy majonez.

Surówkę z pora godną babcinej kuchni zaprezentował tiktokowy kanał Tuba Smaku. Na przesłanym filmiku widać jak na dłoni, że przyrządzenie tego obiadowego dodatku jest dziecinnie proste. Pokrój składniki, dopraw i wymieszaj. Doskonała surówka gotowa jest w mgnieniu oka.

Przepis na pyszną surówkę z pora

Składniki:
  • 1 por

  • 1 kwaskowe jabłko

  • 1 marchew

  • 3-4 rzodkiewki

  • natka pietruszki

  • koperek

  • sól i pieprz do smaku

  • 2-3 łyżki majonezu

Surówka z pora jak u babci krok po kroku

Białą część pora do surówki oczyść i umyj. Następnie warzywo pokrój w cienkie półplasterki. Całość przełóż do miski i delikatnie oprósz solą. Odstaw pora na 15 minut.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na surówkę. Jabłko oraz rzodkiewki umyj i pokrój w słupki. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Koperek i natkę drobno posiekaj.

Osolonego pora odciśnij z soku, który puścił. Następnie do miski z warzywem dodaj pozostałe pokrojone składniki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj też majonez. Po starannym wymieszaniu składników surówka gotowa jest do podania.

Doskonałą surówkę możesz przyrządzić z niedocenianej, ale pysznej rzepy . Dodatek z białej kapusty i ogórków powala świeżą i soczystą nutą .

Canva / vinicef
Canva / vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok @tuba_smaku

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]