Okrasa gotuje, a później dodaje do masy na mielone. Wychodzą 100 razy lepiej niż tradycyjne
Mielone według Karola Okrasy to krok w kierunku ograniczania glutenu. Przede wszystkim jednak to smaczne, miękkie i puszyste kotlety. Warto więc wypróbować przepis znanego kucharza.
Kotlety mielone Karola Okrasy
Karol Okrasa, zgodnie z tytułem swojego programu, łamie przepisy na dania tradycyjnej polskiej kuchni. Trzeba osoby otwartej na eksperymenty, a być może także zawodowego kucharza, by wiedzieć, kiedy i jaki składnik w przepisie można zastąpić z lepszym efektem. Taką właśnie osobą jest Okrasa.
Dlatego ze swojego przepisu na kotlety mielone usuwa on bułkę tartą. Zazwyczaj używamy jej, by ograniczyć wilgotność mięsa i sprawić, że lepiej się ono wyrabia. Jednak Okrasa używa w tej roli innego produktu: kaszy jęczmiennej.
W przyszłym tygodniu wyrabiam to ciasto. Podaję je zawsze w WigilięKotlety mielone z kaszą jęczmienną
Kasza, nie dość, że pełni tę funkcję chyba nawet lepiej niż bułka tarta. Do tego rozluźnia mięso, a kotlety czyni bardziej sycącymi. Jest też bezglutenowa, co spodoba się osobom ograniczającym ten produkt w diecie. Oczywiście pamiętać należy, że o ile nie zrezygnujemy także z bułczanej panierki, nasze kotlety mielone nie będą całkowicie bezglutenowe.
Składniki
- ½ kg mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- Bułka tarta do panierowania
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Okrasa i jego kotlety mielone
Kaszę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, a następnie odlewamy i studzimy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będzie szklista i rumiana. Studzimy ją na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Do miski wykładamy mięso. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy do smaku. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażmy z obu stron na złocisty kolor, na niewielkim ogniu i z dużą ilością tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną wątróbkę i roladki z szynki.