GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnego produktu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dziś ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego produktu spożywczego. Są nim jaja konsumpcyjne, na których powierzchni stwierdzono obecność pałeczek Salmonelli z grupy D.
Główny Inspektorat Sanitarny dba o nasze dobro i zdrowie. Dlatego regularnie prowadzi kontrole różnych produktów, a w razie wykrycia w nich szkodliwych substancji, wycofuje je z rynku.
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnego produktu
Po przeprowadzeniu badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną, na powierzchni skorupek jaj z Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o. stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może prowadzić do przeniesienia bakterii na inne powierzchnie, do zakażenia człowieka, a w następstwie do wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu :
Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Zalecane działania prewencyjne
Dystrybutor jaj został poinformowany o konieczności wycofania z obrotu skażonej partii jaj. Pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie pozostaje zakład pakowania jaj i ferma, z której one pochodzą.
Konsumenci nie powinni spożywać jaj ze skażonej partii, zwłaszcza na surowo. Istnieje bowiem ryzyko dla zdrowia. Należy też pamiętać, że bakterie z powierzchni jaj mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie i również stać się źródłem zagrożenia.
Niedawno podaliśmy listę produktów spożywczych wycofanych ostatnio z rynku przez GIS . Pisaliśmy też o wycofywanych z rynku popularnych lodach .
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gov