Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?
Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna.
Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.
Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?
Składniki:
1 golonka tylna
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
1 cebula
1 marchewka
kawałek korzenia selera
na marynatę:
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
4 łyżki ciepłej wody
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
Przygotowanie golonki
Golonkę oczyść, opłucz, umieść w dużym garnku. Zalej wodą, dodaj przyprawy, gotuj ok. godzinę. Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa i gotuj golonkę jeszcze godzinę. Przestudź.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Golonkę wyjmij z wywaru, jej skórkę ponacinaj w kratkę. Golonkę umieść w brytfannie, natrzyj marynatą. Resztę marynaty wylej na dno naczynia, dodaj też trochę wody.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brytfannę z golonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, przykryj folią aluminiową i piecz golonkę ok. 1,5 godziny. Potem zdejmij folię, polej golonkę płynem ze spodu brytfanny i piecz jeszcze ok. 30 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na golonkę pieczoną w kiszonej kapuście, a także pieczoną golonkę według Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kotlet.tv