Smakosze.pl
Golonka wyjdzie idealnie jak nigdy

canva/arfo

Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?

24 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna.

Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.

Jak zrobić miękką i delikatną golonkę?

Składniki:

  • 1 golonka tylna

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • sól

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia selera

na marynatę:

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka musztardy

  • 2 łyżki miodu

  • 4 łyżki ciepłej wody

  • papryka słodka i ostra

  • sól, pieprz

kotlety mielone

Kotlety mielone z dodatkiem ogórków kiszonych

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie golonki

Golonkę oczyść, opłucz, umieść w dużym garnku. Zalej wodą, dodaj przyprawy, gotuj ok. godzinę. Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa i gotuj golonkę jeszcze godzinę. Przestudź.

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Golonkę wyjmij z wywaru, jej skórkę ponacinaj w kratkę. Golonkę umieść w brytfannie, natrzyj marynatą. Resztę marynaty wylej na dno naczynia, dodaj też trochę wody.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brytfannę z golonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, przykryj folią aluminiową i piecz golonkę ok. 1,5 godziny. Potem zdejmij folię, polej golonkę płynem ze spodu brytfanny i piecz jeszcze ok. 30 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na golonkę pieczoną w kiszonej kapuście, a także pieczoną golonkę według Magdy Gessler.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >
golonka

golonka

Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kotlet.tv

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >