Smakosze.pl
Kluski śląskie

canva/sitriel, Getty Images

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

23 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia.

Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach.

Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.

Przepis na szybkie kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 200 g mąki ziemniaczanej

Po ugotowaniu kartofli do miękkości, nie odstawiaj ich do ostudzenia - ciepłe bulwy znacznie łatwiej obrać. Zdejmij z nich skórkę i przepuść przez praskę do ziemniaków wprost do dużej miski.

Ciasto z dyni bez pieczenia

Prosty przepis na ciasto z dyni bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Wsyp do nich przesianą mąkę ziemniaczaną i zacznij mieszać. Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej żółty kolor, dodaj do niego jedno lub dwa żółtka. Gdy ciasto przestanie się lepić do miski, podziel je na małe kulki i zrób w nich wgłębienie za pomocą kciuka lub trzonka drewnianej łyżki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do garnka wlej wodę, postaw go na palniku i wsyp łyżkę soli. Kluski wrzucaj do wody partiami, aby jej temp. nie spadła zbyt szybko. Każdą partię gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko ugotować ziemniaki. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne pierogi po lubelsku.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >
Lepienie klusek śląskich

Źródło zdjęcia: canva/sitriel, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >