Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?
Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia.
Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach.
Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.
Przepis na szybkie kluski śląskie
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
Po ugotowaniu kartofli do miękkości, nie odstawiaj ich do ostudzenia - ciepłe bulwy znacznie łatwiej obrać. Zdejmij z nich skórkę i przepuść przez praskę do ziemniaków wprost do dużej miski.
Wsyp do nich przesianą mąkę ziemniaczaną i zacznij mieszać. Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej żółty kolor, dodaj do niego jedno lub dwa żółtka. Gdy ciasto przestanie się lepić do miski, podziel je na małe kulki i zrób w nich wgłębienie za pomocą kciuka lub trzonka drewnianej łyżki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do garnka wlej wodę, postaw go na palniku i wsyp łyżkę soli. Kluski wrzucaj do wody partiami, aby jej temp. nie spadła zbyt szybko. Każdą partię gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko ugotować ziemniaki. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne pierogi po lubelsku.
Źródło zdjęcia: canva/sitriel, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl