Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?
![Kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/1920/1t_QP_3_QL_Fq_E218_Tm_L_Ly_PF_6_L_Projekt_bez_tytulu_92_52760c77aa.png)
Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia.
Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach.
Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.
Przepis na szybkie kluski śląskie
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
Po ugotowaniu kartofli do miękkości, nie odstawiaj ich do ostudzenia - ciepłe bulwy znacznie łatwiej obrać. Zdejmij z nich skórkę i przepuść przez praskę do ziemniaków wprost do dużej miski.
Wsyp do nich przesianą mąkę ziemniaczaną i zacznij mieszać. Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej żółty kolor, dodaj do niego jedno lub dwa żółtka. Gdy ciasto przestanie się lepić do miski, podziel je na małe kulki i zrób w nich wgłębienie za pomocą kciuka lub trzonka drewnianej łyżki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do garnka wlej wodę, postaw go na palniku i wsyp łyżkę soli. Kluski wrzucaj do wody partiami, aby jej temp. nie spadła zbyt szybko. Każdą partię gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko ugotować ziemniaki. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne pierogi po lubelsku.
![Lepienie klusek śląskich](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5QhHxt4fZcNof6nwf6IvqL/4774c0c2a3ede507334fa11f30d09a8a/Projekt_bez_tytu_u__93_.png)
Źródło zdjęcia: canva/sitriel, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![Łazik marsjański](https://images.iberion.media/images/origin/Mars_fot_NASA_F_Lickr_NASA_screen_X_4be9dea17c.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/km_psp_gdansk_4e2e73bd00.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![Michał Szpak](https://images.iberion.media/images/origin/Michal_Szpak_fot_KA_Pi_F_0491c687fb.jpg)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)