Smakosze.pl Przepisy Gniazdka z lukrem - prosty i szybki przepis na kultowy przysmak
canva/Shaiith

Gniazdka z lukrem - prosty i szybki przepis na kultowy przysmak

22 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gniazdka, inaczej pączki hiszpańskie, to ciastka z ciasta parzonego, których kształt przypomina ptasie gniazda. Ciastka są bardzo puszyste, delikatne, a oblane lukrem są doskonałe. Gniazdka, podobnie jak pączki, czy faworki, osładzają nam tłusty czwartek. Poznaj przepis na gniazdka z lukrem.

Pączki, faworki, gniazdka to już tradycyjne pyszności, które muszą pojawić się na naszych stołach podczas najsłodszego dnia w roku- w tłusty czwartek. Domowe wypieki są jeszcze lepsze od kupnych, dlatego też szczerze zachęcam do podjęcia kulinarnego wyzwania przed tym szczególnym dniem.

Gniazdka przygotujesz naprawdę szybko. Ciasto parzone jest proste w przygotowaniu, pamiętaj, żeby gniazdka formować przy pomocy rękawa cukierniczego i wykładać je na olej najlepiej przy pomocy papieru, żeby nie popękało.

Gniazdka przed podaniem oblej lukrem , będą wyglądać i smakować przepysznie. Gniazdka nie są słodkie, dlatego lukier jest tutaj kluczowym składnikiem- w tłusty czwartek ma być słodko, nawet bardzo.

Jeśli chcesz zrobić najbliższym pyszną niespodziankę, przygotuj również obłędne, puszyste pączki przepisu Roberta Makłowicza , znikną błyskawicznie.

Przepis na gniazdka z lukrem

Składniki na ciasto parzone:

  • szklanka wody

  • szklanka mąki

  • pół kostki masła

  • 4 jajka M

  • łyżka cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • lukier

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić gniazdka z cukrem?

Masło rozpuść z cukrem, wodą i solą, gotuj i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie zmniejsz ogień, wsyp mąkę i delikatnie mieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia, dodawaj po 1 jajku i miksuj na wolnych obrotach.

Z papieru do pieczenia powycinaj kwadraty, na których zmieszczą się gniazdka. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier, żeby nabrało kształt gniazdek. Rozgrzej dużą ilość oleju do 180 stopni C, wykładaj gniazdka na olej, papierem do góry, żeby ciasto delikatnie się odkleiło i zanurzyło w tłuszczu.

Smażenie gniazdek

Źródło zdjęcia: canva/jgaunion Gniazdka smaż po 4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Przestudzone polej lukrem i odstaw na godzinę, żeby dobrze stężał. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy