Przepis na idealne pączki od Roberta Makłowicza
Tłusty czwartek tuż, tuż. Jeśli więc planujecie własnoręcznie przygotować pączki, skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Poznajcie przepis Roberta Makłowicza na idealne pączki. Są delikatne i miękkie, a dzięki dodatkowi spirytusu nie wchłaniają dużo tłuszczu. Będzie pysznie, bez wychodzenia w domu i stania w kolejce.
Robert Makłowicz jest miłośnikiem dobrej kuchni. Prowadzi programy kulinarno-podróżnicze, w których prezentuje przepisy na smaczne potrawy. I rzeczywiście można mu zaufać, bo wszystkie receptury są sprawdzone.
Podobnie jest z pączkami, których przygotowaniem zaraz się zajmiemy. Wychodzą idealne, takie same, a nawet lepsze niż z cukierni. Nie obawiajcie się, że będą zbyt tłuste. Dzięki dodatkowi spirytusu, nie przesiąkną tłuszczem. Gwarantujemy też, że na jednym nie poprzestaniecie.
Przepis na idealne pączki od Roberta Makłowicza
Składniki:
1 kg pszennej mąki
10 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
400 ml mleka
7-8 żółtek
1 jajko
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
esencja cytrynowa
2 kieliszki spirytusu
2 łyżki masła
marmolada do nadziewania
smalec do smażenia
Przygotowanie pączków
Mąkę przesiej do dużej miski. Zrób w niej dołek, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru, wlej ciepłe mleko i rozmieszaj drożdże z częścią mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. W tym czasie żółtka i jajko utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Masę jajeczną dodaj do mąki razem z solą, esencją i spirytusem. Masło rozpuść, odstaw. Składniki w misce wymieszaj, a potem wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy zacznij stopniowo wlewać do ciasta rozpuszczone masło, cały czas wyrabiając ciasto. Wyrabiaj je, aż będzie gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Po tym czasie ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 2 cm. Szklanką wykrój z niego krążki.
Na każdym krążku połóż trochę marmolady, dokładnie zlep brzegi i uformuj kulkę. Pączki przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, aż podwoją swoją objętość. W rondlu rozpuść smalec. Gdy już będzie dobrze gorący, włóż do niego partię pączków. Smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony.
Usmażone pączki wyjmij z tłuszczu i osącz z jego nadmiaru na papierowych ręcznikach. Przestudzone pączki posmaruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Na naszej stronie znajdziesz też inne receptury na pączki. Sprawdź, jak przygotować serowe pączki wg Strzelczyka, a także, jak zrobić lukier do pączków.
Źródło zdjęcia: canva/Kaboompics.com z Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram