Smakosze.pl
Robert Makłowicz, pączki

TRICOLORS/East News, canva/beezeephoto

Przepis na idealne pączki od Roberta Makłowicza

28 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Tłusty czwartek tuż, tuż. Jeśli więc planujecie własnoręcznie przygotować pączki, skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Poznajcie przepis Roberta Makłowicza na idealne pączki. Są delikatne i miękkie, a dzięki dodatkowi spirytusu nie wchłaniają dużo tłuszczu. Będzie pysznie, bez wychodzenia w domu i stania w kolejce.

Robert Makłowicz jest miłośnikiem dobrej kuchni. Prowadzi programy kulinarno-podróżnicze, w których prezentuje przepisy na smaczne potrawy. I rzeczywiście można mu zaufać, bo wszystkie receptury są sprawdzone.

mięso i warzywa z rosołu

Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

CZYTAJ DALEJ

Podobnie jest z pączkami, których przygotowaniem zaraz się zajmiemy. Wychodzą idealne, takie same, a nawet lepsze niż z cukierni. Nie obawiajcie się, że będą zbyt tłuste. Dzięki dodatkowi spirytusu, nie przesiąkną tłuszczem. Gwarantujemy też, że na jednym nie poprzestaniecie.

Przepis na idealne pączki od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg pszennej mąki

  • 10 dag drożdży

  • 3/4 szklanki cukru

  • 400 ml mleka

  • 7-8 żółtek

  • 1 jajko

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • esencja cytrynowa

  • 2 kieliszki spirytusu

  • 2 łyżki masła

  • marmolada do nadziewania

  • smalec do smażenia

Przygotowanie pączków

Mąkę przesiej do dużej miski. Zrób w niej dołek, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru, wlej ciepłe mleko i rozmieszaj drożdże z częścią mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. W tym czasie żółtka i jajko utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

Masę jajeczną dodaj do mąki razem z solą, esencją i spirytusem. Masło rozpuść, odstaw. Składniki w misce wymieszaj, a potem wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wtedy zacznij stopniowo wlewać do ciasta rozpuszczone masło, cały czas wyrabiając ciasto. Wyrabiaj je, aż będzie gładkie i elastyczne.

Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Po tym czasie ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na placek grubości ok. 2 cm. Szklanką wykrój z niego krążki.

Na każdym krążku połóż trochę marmolady, dokładnie zlep brzegi i uformuj kulkę. Pączki przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu, aż podwoją swoją objętość. W rondlu rozpuść smalec. Gdy już będzie dobrze gorący, włóż do niego partię pączków. Smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony.

Usmażone pączki wyjmij z tłuszczu i osącz z jego nadmiaru na papierowych ręcznikach. Przestudzone pączki posmaruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Na naszej stronie znajdziesz też inne receptury na pączki. Sprawdź, jak przygotować serowe pączki wg Strzelczyka, a także, jak zrobić lukier do pączków.

pączki

pączki

Źródło zdjęcia: canva/Kaboompics.com z Pexels

Najgorsze dodatki do kawy

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >