Czy do gołąbków można dodać surowy ryż?
Nie wszystkie gołąbki muszą być gotowane taką samą metodą. Oczywiście kulinarni puryści mogą z grymasem na twarzy patrzeć, jak wsypuje się suchy ryż do farszu, jednak zdolny kucharz powinien sobie poradzić z takim zadaniem. Musi być jednak uważny.
Suchy, nieugotowany ryż ma znacznie mniejszą objętość. Podczas podgrzewania pochłania sporą ilość wody i pęcznieje - w przypadku, gdy gołąbki zawinięte zostaną zbyt ciasno, rosnące ziarenka rozsadzą kapustę i zniszczą całą naszą pracę.
Gołąbki inaczej
Dlatego świetnym rozwiązaniem jest zrobienie ich bez zawijania, co znacznie upraszcza gotowanie i sprawia, że nie ryzykuje się porażki. Warto skorzystać z tego przepisu w przypadku kapusty, która jest zbytnio zbita i podczas odrywania liści od główki, te rozrywają się.
Zawijanie farszu w takie liście jest niepraktyczne i, co najważniejsze, gołąbki wyglądają nieestetycznie po podaniu do stołu. Jeśli więc nie masz zbyt wiele czasu bądź nie wierzysz w swoje umiejętności - zacznij od gotowania gołąbków bez zawijania.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.
Przepis na gołąbki z surowym ryżem
Składniki:
-
połowa główki kapusty
-
1 cebula
-
pół kg mięsa mielonego
-
150 g ryżu
-
dwa ząbki czosnku
-
pęczek natki pietruszki
-
sól
-
pieprz
-
majeranek
-
oregano
-
4 łyżki koncentratu pomidorowego
-
0.5 l bulionu
Zacznij od podsmażenia posiekanej cebuli na złoty kolor. Wrzuć ją do sporej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę i również wrzuć do miski. Włóż mięso, wsyp ryż, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, oregano oraz posiekaną natką pietruszki.
Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj drobno nożem. Przed rozdrabnianiem, wytnij z kapusty głąb - gotuje się on zbyt długo i nie jest smaczny w gołąbkach. Wsyp kapustę do reszty składników i bardzo dokładnie je wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Ulep z niej kotlety wielkości gołąbków. Ułóż je na kilku całych liściach kapusty, które włożone są do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj bulion z koncentratem, zalej nim surowe gołąbki i wstaw naczynie do piekarnika. Piecz przez 2 godziny w 180 stopniach Celsjusza, sprawdzając poziom płynu co kilkanaście minut. Gdy zbyt dużo go wyparuje, dolej w trakcie pieczenia. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis.pl; wielkiezarcie.com; jaga-babciaradzico.blogspot.com