Smakosze.pl Przepisy Czy do gołąbków można dodać surowy ryż?
kwasny221, Getty Images

Czy do gołąbków można dodać surowy ryż?

11 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie wszystkie gołąbki muszą być gotowane taką samą metodą. Oczywiście kulinarni puryści mogą z grymasem na twarzy patrzeć, jak wsypuje się suchy ryż do farszu, jednak zdolny kucharz powinien sobie poradzić z takim zadaniem. Musi być jednak uważny.

Suchy, nieugotowany ryż ma znacznie mniejszą objętość. Podczas podgrzewania pochłania sporą ilość wody i pęcznieje - w przypadku, gdy gołąbki zawinięte zostaną zbyt ciasno, rosnące ziarenka rozsadzą kapustę i zniszczą całą naszą pracę.

Gołąbki inaczej

Dlatego świetnym rozwiązaniem jest zrobienie ich bez zawijania, co znacznie upraszcza gotowanie i sprawia, że nie ryzykuje się porażki. Warto skorzystać z tego przepisu w przypadku kapusty, która jest zbytnio zbita i podczas odrywania liści od główki, te rozrywają się.

Zawijanie farszu w takie liście jest niepraktyczne i, co najważniejsze, gołąbki wyglądają nieestetycznie po podaniu do stołu. Jeśli więc nie masz zbyt wiele czasu bądź nie wierzysz w swoje umiejętności - zacznij od gotowania gołąbków bez zawijania.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.

Przepis na gołąbki z surowym ryżem

Składniki:

  • połowa główki kapusty

  • 1 cebula

  • pół kg mięsa mielonego

  • 150 g ryżu

  • dwa ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • oregano

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 0.5 l bulionu

Zacznij od podsmażenia posiekanej cebuli na złoty kolor. Wrzuć ją do sporej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę i również wrzuć do miski. Włóż mięso, wsyp ryż, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, oregano oraz posiekaną natką pietruszki.

Kapustę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj drobno nożem. Przed rozdrabnianiem, wytnij z kapusty głąb - gotuje się on zbyt długo i nie jest smaczny w gołąbkach. Wsyp kapustę do reszty składników i bardzo dokładnie je wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Ulep z niej kotlety wielkości gołąbków. Ułóż je na kilku całych liściach kapusty, które włożone są do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj bulion z koncentratem, zalej nim surowe gołąbki i wstaw naczynie do piekarnika. Piecz przez 2 godziny w 180 stopniach Celsjusza, sprawdzając poziom płynu co kilkanaście minut. Gdy zbyt dużo go wyparuje, dolej w trakcie pieczenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl; wielkiezarcie.com; jaga-babciaradzico.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy