Smakosze.pl Przepisy Nietypowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Oddaszfartucha

Nietypowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

26 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Tradycyjne gołąbki są pysznym, ale dość czasochłonnym daniem. Nie zawsze mamy czas, aby spędzać długie godziny w kuchni. Swój sprytny patent na gołąbki jakiś czas temu zaprezentował kucharz i bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk.

Dzięki jego przepisowi przyrządzimy to danie o wiele szybciej. Będzie się ono jednak różnić od swojej tradycyjnej wersji: gołąbki nie będą zawijane, ale przekładane niczym zapiekanka. W jaki sposób przygotować tę potrawę?

Przepis na nietypowe gołąbki

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 250 g ugotowanego ryżu

  • duża ugotowanych garść suszonych grzybów

  • średnia cebula

  • ząbek czosnku

  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku

  • 150 g pomidorów z puszki

  • łyżka soli

  • łyżka pieprzu czarnego

  • 2 jajka

Sposób wykonania:

Zdejmij kilka liści kapusty i wrzuć je do garnka z gotującą się wodą. Po 10 minutach przełóż je na talerz i zabierz się za przygotowanie farszu.

Na rozgrzaną patelnią wrzuć pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone ząbki czosnku. Podsmaż je jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, kolejno dodaj ugotowany ryż, cebulę z patelni, namoczone w mleku płatki owsiane i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz 2 surowe jajka. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz wyrób rękoma.

Naczynie żaroodporne obłóż liśćmi kapusty . Następnie rozprowadź na nim cienką warstwę mięsa, na której wyłóż na nim kolejne liście tak, aby pokryły one ścianki naczynia. Posmaruj je mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętaj, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem.

Taką gołąbkową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę .

Na kanale Tomasz Strzelczyka na You Tube - ODDASZFARTUCHA można dokładnie obejrzeć proces przygotowania niezwykłych gołąbków. Z niego pochodzi również powyższe zdjęcia.

Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej niezwykłych pomysłów na gołąbki. Pisaliśmy między innymi o ich rosyjskiej wersji oraz podawaliśmy przepis na to danie autorstwa samego Roberta Makłowicza !

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: lelum

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy