Nietypowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki
Tradycyjne gołąbki są pysznym, ale dość czasochłonnym daniem. Nie zawsze mamy czas, aby spędzać długie godziny w kuchni. Swój sprytny patent na gołąbki jakiś czas temu zaprezentował kucharz i bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk.
Dzięki jego przepisowi przyrządzimy to danie o wiele szybciej. Będzie się ono jednak różnić od swojej tradycyjnej wersji: gołąbki nie będą zawijane, ale przekładane niczym zapiekanka. W jaki sposób przygotować tę potrawę?
Przepis na nietypowe gołąbki
Składniki:
-
1 średnia kapusta włoska
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
500 g mięsa mielonego wołowego
-
250 g ugotowanego ryżu
-
duża ugotowanych garść suszonych grzybów
-
średnia cebula
-
ząbek czosnku
-
duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
-
150 g pomidorów z puszki
-
łyżka soli
-
łyżka pieprzu czarnego
-
2 jajka
Sposób wykonania:
Zdejmij kilka liści kapusty i wrzuć je do garnka z gotującą się wodą. Po 10 minutach przełóż je na talerz i zabierz się za przygotowanie farszu.
Na rozgrzaną patelnią wrzuć pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone ząbki czosnku. Podsmaż je jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, kolejno dodaj ugotowany ryż, cebulę z patelni, namoczone w mleku płatki owsiane i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz 2 surowe jajka. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz wyrób rękoma.
Naczynie żaroodporne obłóż liśćmi kapusty . Następnie rozprowadź na nim cienką warstwę mięsa, na której wyłóż na nim kolejne liście tak, aby pokryły one ścianki naczynia. Posmaruj je mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętaj, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem.
Taką gołąbkową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę .
Na kanale Tomasz Strzelczyka na You Tube - ODDASZFARTUCHA można dokładnie obejrzeć proces przygotowania niezwykłych gołąbków. Z niego pochodzi również powyższe zdjęcia.
Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej niezwykłych pomysłów na gołąbki. Pisaliśmy między innymi o ich rosyjskiej wersji oraz podawaliśmy przepis na to danie autorstwa samego Roberta Makłowicza !
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lelum
undefinedundefinedundefined