Paprykarz w nowej odsłonie
Smakowity paprykarz uchodzi za wyjątkowy smakołyk. Niektórzy uważają go wręcz za kultowy specjał, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Okazuje się, że paprykarz w bezmięsnej odsłonie jest równie smakowity.
Paprykarz w niecodziennym wydaniu
Nie da się ukryć, że paprykarz jest kulinarnym szlagierem, któremu ciężko się oprzeć. Wielu smakoszy kupuje gotowy produkt w sklepach. Jednak najlepiej smakuje paprykarz przygotowany samodzielnie we własnej kuchni.
Paprykarz można przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po jego wegetariańską odsłonę. Niektórzy mogą podejść do takiej alternatywy ze sceptycyzmem, jednak paprykarz bez dodatku ryby potrafi przyprawić o zachwyt.
Wegetariański paprykarz jest bardzo prosty w przygotowaniu i każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, nie powinny mieć problemów. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ domownicy z pewnością będą częściej chcieli zajadać taki paprykarz.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na pastę kanapkową a kiszonymi ogórkami. Dziś przygotujemy bezmięsny paprykarz, według przepisu zamieszczonego na portalu Krytyka Kulinarna. Jakie składniki będą nam potrzebne do zrobienia tego wyjątkowego specjału?
380 g ugotowanego do ryżu
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
40 g koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 g mielonej wędzonej papryki
20 g oliwy
sól i pieprz
Wegetariański paprykarz jest nie lada pokusą
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę, startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko dusimy do miękkości. Kiedy już to nastąpi, wyjmujemy z mieszanki przyprawy.
Całość wzbogacamy o koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Powstałą mieszankę blendujemy. Na koniec masę mieszamy z ryżem. Nasz wegetariański paprykarz jest już gotowy. Doskonale smakuje z domowym chlebem. Warto wypróbować niezawodny przepis.
Paprykarz w tej odsłonie z pewnością spotka się z aprobatą domowników. Możemy go dodatkowo wzbogacić o odrobinę płatków drożdżowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefined
Źródło: Krytyka Kulinarna