Smakosze.pl
Gołąbki w niezwykłej odsłonie

Instagram / @robertmaklowicz_official; Pixabay / dbaezol

Przepis Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście

18 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Robert Makłowicz przygotowuje je w nieco odmienionej wersji, która cechuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Zwykłą kapustę zastąpiony kiszoną. Nies

Gołąbki owinięte liśćmi kiszonej kapusty przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto jednak podążać za poniższym przepisem, wówczas sukces jest gwarantowany.

Robert Makłowicz pokazał jak robić gołąbki

Gołąbki w kiszonej kapuście z samej nazwy brzmią na nie lada frykas, który musi smakować obłędnie. W tym przypadku pozory nie mylą. Robert Makłowicz pokazał na swoim kanale na YouTube jak przygotować gołąbki w tej niecodziennej odsłonie.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak gołąbki przygotowuje Anna Lewandowska. Przepis Roberta Makłowicza z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubują się w swojskich smakach i lubą dobrze zjeść.

Na naszym portalu często goszczą gołąbki. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę Karola Okrasy. W przepisie Roberta Makłowicza wykorzystamy wiele pysznych produktów. jednym z nich jest główka kiszonej kapusty. Jej zdobycie może być trudne, jednak warto się postarać.

Pozostałe składniki nie powinny wzbudzić większego zaskoczenia. Gołąbki w tej odsłonie są proste w przygotowaniu. Wystarczy wykonać wszystko zgodnie z przepisem. Jakie produkty są nam potrzebne?

  • 100 g surowego wędzonego boczku

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 300 g mielonego mięsa wołowego

  • 350 g ryżu

  • główka kiszonej kapusty

  • cebula

  • 10 g słodkiej papryki w proszku

  • sól

  • pieprz

Gołąbki w kiszonej kapuście smakują obłędnie

Na początku podgotowujemy liście kiszonej kapusty. Odstawiamy je do ostygnięcia. Boczek kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy odrobinę krócej, niż czas wskazany na opakowaniu.

Ugotowany ryż mieszamy z boczkiem, cebulą i mięsem mielonym. Całość wzbogacamy o przyprawy. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolity farsz na gołąbki. Formujemy z niego owalne kotleciki. Zawijamy je w liście kiszonej kapusty.

Kilka liści wykorzystujemy do wyścielenia naczynia żaroodpornego. Umieszczamy na nich gołąbki. Wszystko zalewamy wodą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gołąbki pieczemy przez koło 3 godziny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Robert Makłowicz; CafeBabilon

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >