Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 18.02.2021 01:00

Przepis Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście

Gołąbki w niezwykłej odsłonie
Instagram / @robertmaklowicz_official; Pixabay / dbaezol

Gołąbki owinięte liśćmi kiszonej kapusty przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto jednak podążać za poniższym przepisem, wówczas sukces jest gwarantowany.

Robert Makłowicz pokazał jak robić gołąbki

Gołąbki w kiszonej kapuście z samej nazwy brzmią na nie lada frykas, który musi smakować obłędnie. W tym przypadku pozory nie mylą. Robert Makłowicz pokazał na swoim kanale na YouTube jak przygotować gołąbki w tej niecodziennej odsłonie.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak gołąbki przygotowuje Anna Lewandowska. Przepis Roberta Makłowicza z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubują się w swojskich smakach i lubą dobrze zjeść.

Na naszym portalu często goszczą gołąbki. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę Karola Okrasy. W przepisie Roberta Makłowicza wykorzystamy wiele pysznych produktów. jednym z nich jest główka kiszonej kapusty. Jej zdobycie może być trudne, jednak warto się postarać.

Pozostałe składniki nie powinny wzbudzić większego zaskoczenia. Gołąbki w tej odsłonie są proste w przygotowaniu. Wystarczy wykonać wszystko zgodnie z przepisem. Jakie produkty są nam potrzebne?

  • 100 g surowego wędzonego boczku

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 300 g mielonego mięsa wołowego

  • 350 g ryżu

  • główka kiszonej kapusty

  • cebula

  • 10 g słodkiej papryki w proszku

  • sól

  • pieprz

Gołąbki w kiszonej kapuście smakują obłędnie

Na początku podgotowujemy liście kiszonej kapusty. Odstawiamy je do ostygnięcia. Boczek kroimy w niewielką kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy odrobinę krócej, niż czas wskazany na opakowaniu.

Ugotowany ryż mieszamy z boczkiem, cebulą i mięsem mielonym. Całość wzbogacamy o przyprawy. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolity farsz na gołąbki. Formujemy z niego owalne kotleciki. Zawijamy je w liście kiszonej kapusty.

Kilka liści wykorzystujemy do wyścielenia naczynia żaroodpornego. Umieszczamy na nich gołąbki. Wszystko zalewamy wodą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gołąbki pieczemy przez koło 3 godziny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Robert Makłowicz; CafeBabilon

Zapraszamy na nasz Instagram