

18 Listopada 2020
Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minut
Gołąbki po rosyjsku nie mają wbrew pozorom zbyt dużo wspólnego z ruskimi pierogami. Faktyczna praca zajmuje mniej więcej 20 minut, a dzięki wymieszaniu kapusty z mięsem tworzy się danie łatwe w przygotowaniu. Po upieczeniu rozpływają się w ustach
Gołąbki są bez dwóch zdań jednym z najbardziej popularnych w Polsce dań. Ich ruska wersja najbardziej różni się sposobem wykorzystania kapusty - nie zawija się w nią farszu, tylko dodaje posiekane liście bezpośrednio do mięsa. Takie gołąbki są delikatne i znacznie mniej wymagające w kontekście wysiłku.
Gołąbki po rusku - prawdopodobnie jeszcze ich nie jadłeś
Każdy z pewnością wie jak wyglądają i smakują tradycyjne gołąbki. Owinięty w liście kapusty mięsny farsz z ryżem i ugotowany w pomidorowym sosie. Takie danie jest uwielbianie przez miliony Polaków, a część z nich z pewnością jada je przynajmniej jednego dnia w tygodniu.
Ruskie pierogi, choć nazwa może przypominać ruskie pierogi, nie zawierają jednak ani białego twarogu, ani ziemniaków. Wykorzystanie liści kapusty jako składnik farszu skutecznie skraca czas przygotowania i mocno zmienia ich smak w porównaniu do klasyki.
Kluczowym etapem przygotowania tego dania jest wyciągnięcie nadmiaru wody z kapusty przy pomocy soli. Dzięki temu liście zachowują odrobinę chrupkości, lecz zdecydowanie w fakturze dominuje delikatność.
Przepis jest banalnie prosty i wymaga tak naprawdę jedynie połączenia wszystkich składników i wrzucenia ich do piekarnika. Doskonały przepis zaprezentowano na kanale Czas Smakosza na YouTube, skąd pochodzi także powyższy screen.
Dzisiaj grzeje:
- Można go było znaleźć w apteczkach naszych babć. Niezawodny syrop z szyszek jest jak zastrzyk zdrowia dla osłabionego organizmu
- Wojskowy śmigłowiec w akcji w Tatrach. Sytuacja była bardzo trudna
- Pierogi inaczej, pokochasz je jeszcze bardziej niż tradycyjne. Wszystko przez niesamowitą chrupkość i rozpływający się w ustach farsz
Przepis na gołąbki po rusku
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowe
- 1 kg kapusty
- 3 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 5 jajek
- 1/2 szklanki grysiku pszennego
- olej
- mąka
- pieprz
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pół litra bulionu warzywnego
Zacznij od umycia i poszatkowania kapusty w drobne kawałki. Przełóż je do miski, posyp sporą ilością soli, ugniataj przez kilka minut i odstaw, aż wycieknie z niej sporo wody. W między czasie zajmij się przygotowywaniem reszty składników.
Marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Mięso wraz z cebulą i marchewką dodaj do odsączonej z wody kapusty. Do miski wrzuć także przyprawy, grysik oraz jajka. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
Z masy uformuj kotlety, obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony. Naczynie do pieczenia wyłóż liśćmi kapusty, a na nie połóż podsmażone gołąbki. Zalej je bulionem.
Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, sosem z pieczenia i zieleniną dla dekoracji. Smacznego.
Najlepsze newsy:
- Polsat: już niedługo może zniknąć część obostrzeń. Podano konkretną datę
- Hollywoodzki aktor w jednej minucie zawarł niemal cały obraz Polski. Wyjątkowym nagraniem podzielił się w sieci
- Najprostsza surówka z kapusty i kukurydzy, która smakuje każdemu. Pasuje na każdą okazję
- Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
- Syrop z pietruszki czyści tętnice jak odkurzacz. Efekty kuracji odczujesz już po 20 dniach
- Co oznacza żółta wstążka u psa? Uczestnik Milionerów odpadł na pytaniu za 5 tysięcy złotych
- Wielkie łzy Magdy w kolejnym odcinku "Rolnik szuka żony". Porażające emocje
Źródło: mojegotowanie.pl
Koniecznie obejrzyj:
Następny artykuł