Gołąbki po rosyjsku są pyszne i delikatneScreen filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube

Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minut

Gołąbki po rosyjsku nie mają wbrew pozorom zbyt dużo wspólnego z ruskimi pierogami. Faktyczna praca zajmuje mniej więcej 20 minut, a dzięki wymieszaniu kapusty z mięsem tworzy się danie łatwe w przygotowaniu. Po upieczeniu rozpływają się w ustach

Gołąbki są bez dwóch zdań jednym z najbardziej popularnych w Polsce dań. Ich ruska wersja najbardziej różni się sposobem wykorzystania kapusty - nie zawija się w nią farszu, tylko dodaje posiekane liście bezpośrednio do mięsa. Takie gołąbki są delikatne i znacznie mniej wymagające w kontekście wysiłku.

Najłatwiejszy przepis na domowe ciasto cytrynowe o obłędnym aromacie. Zjesz całą blachę od razu, bo jest najpyszniejszeNajłatwiejszy przepis na domowe ciasto cytrynowe o obłędnym aromacie. Zjesz całą blachę od razu, bo jest najpyszniejszeCzytaj dalej

Gołąbki po rusku - prawdopodobnie jeszcze ich nie jadłeś

Każdy z pewnością wie jak wyglądają i smakują tradycyjne gołąbki. Owinięty w liście kapusty mięsny farsz z ryżem i ugotowany w pomidorowym sosie. Takie danie jest uwielbianie przez miliony Polaków, a część z nich z pewnością jada je przynajmniej jednego dnia w tygodniu.

Ruskie pierogi, choć nazwa może przypominać ruskie pierogi, nie zawierają jednak ani białego twarogu, ani ziemniaków. Wykorzystanie liści kapusty jako składnik farszu skutecznie skraca czas przygotowania i mocno zmienia ich smak w porównaniu do klasyki.

Kluczowym etapem przygotowania tego dania jest wyciągnięcie nadmiaru wody z kapusty przy pomocy soli. Dzięki temu liście zachowują odrobinę chrupkości, lecz zdecydowanie w fakturze dominuje delikatność.

Przepis jest banalnie prosty i wymaga tak naprawdę jedynie połączenia wszystkich składników i wrzucenia ich do piekarnika. Doskonały przepis zaprezentowano na kanale Czas Smakosza na YouTube, skąd pochodzi także powyższy screen.

Dzisiaj grzeje:

  1. Można go było znaleźć w apteczkach naszych babć. Niezawodny syrop z szyszek jest jak zastrzyk zdrowia dla osłabionego organizmu
  2. Wojskowy śmigłowiec w akcji w Tatrach. Sytuacja była bardzo trudna
  3. Pierogi inaczej, pokochasz je jeszcze bardziej niż tradycyjne. Wszystko przez niesamowitą chrupkość i rozpływający się w ustach farsz

Przepis na gołąbki po rusku

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowe
  • 1 kg kapusty
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki grysiku pszennego
  • olej
  • mąka
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pół litra bulionu warzywnego

Zacznij od umycia i poszatkowania kapusty w drobne kawałki. Przełóż je do miski, posyp sporą ilością soli, ugniataj przez kilka minut i odstaw, aż wycieknie z niej sporo wody. W między czasie zajmij się przygotowywaniem reszty składników.

Marchew dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Mięso wraz z cebulą i marchewką dodaj do odsączonej z wody kapusty. Do miski wrzuć także przyprawy, grysik oraz jajka. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.

Z masy uformuj kotlety, obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru z każdej strony. Naczynie do pieczenia wyłóż liśćmi kapusty, a na nie połóż podsmażone gołąbki. Zalej je bulionem.

Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, sosem z pieczenia i zieleniną dla dekoracji. Smacznego.

GIS pilnie wycofuje, mogą zatruwać potrawy. Natychmiast oddaj do sklepu, jeśli masz je w kuchniGIS pilnie wycofuje, mogą zatruwać potrawy. Natychmiast oddaj do sklepu, jeśli masz je w kuchniCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Polsat: już niedługo może zniknąć część obostrzeń. Podano konkretną datę
  2. Hollywoodzki aktor w jednej minucie zawarł niemal cały obraz Polski. Wyjątkowym nagraniem podzielił się w sieci
  3. Najprostsza surówka z kapusty i kukurydzy, która smakuje każdemu. Pasuje na każdą okazję
  4. Najlepsza możliwa surówka z kapusty pekińskiej. Jest ważny powód, aby ją jeść
  5. Syrop z pietruszki czyści tętnice jak odkurzacz. Efekty kuracji odczujesz już po 20 dniach
  6. Co oznacza żółta wstążka u psa? Uczestnik Milionerów odpadł na pytaniu za 5 tysięcy złotych
  7. Wielkie łzy Magdy w kolejnym odcinku "Rolnik szuka żony". Porażające emocje

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj:

Następny artykuł