Smakosze.pl Porady Gołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?
Wikipedia / Loyna / CC BY-SA 2.5

Gołąbki należy mrozić surowe czy ugotowane?

18 kwietnia 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Gołąbki już nie jednego smakosza przyprawiły o szybsze bicie serca. Nic w tym dziwnego, bo cudowna kompozycja kapusty i smakowitych dodatków jest nie do podrobienia. Niestety gołąbki mają także wady.

A największą z nich jest pracochłonny proces przygotowania. Zazwyczaj musimy spędzić w kuchni co najmniej 2-3 godziny, aby potrawa była gotowa. Tym bardziej, rozsądnym rozwiązaniem zdaje się ich mrożenie, które sprawi, że będziemy mogli cieszyć się ulubionym smakiem, kiedy tylko przyjdzie nam ochota.

Gołąbki mrozimy surowe czy ugotowane?

Gołąbki możemy mrozić na obydwa sposoby, jednak jeden z nich jest zdecydowanie bardziej praktyczny. Surowe gołąbki możemy zamrozić na dłużej, co jest niewątpliwym plusem, jednak po rozmrożeniu i tak musimy się naczekać, aż danie się ugotuje.

Zdecydowanie lepszym sposobem na zamrożenie gołąbków jest wcześniejsze ich ugotowanie i wystudzenie. Gdy gołąbki będą już całkowicie chłodne, zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i zamrażamy.

Czy sos do gołąbków można zamrozić?

Jak najbardziej, i to na dwa sposoby. Możemy gotowany sos przelać do pojemniczka i zamrozić w tej formie. Później wystarczy podgrzać go przez kilka minut i będzie gotowy do spożycia.

Inną opcją jest zamrożenie gołąbków w sosie. Wtedy całe danie podgrzewamy równomierne w garnku i mamy potrawę gotową do podania w kilka minut. Podgrzewanie i rozmrażanie gołąbków to większa sztuka, na którą warto mieć swoje patenty.

Jak rozmrażać gołąbki?

Pierwszym sposobem jest wykorzystanie mikrofali, gołąbki wystarczy wstawić w misce do połowy wypełnionej wodą i podgrzewać do momentu, aż całkowicie zmiękną.

Pamiętacie sposób zamrażania w folii aluminiowej? Takich gołąbków nie trzeba nawet z niej odwijać. Wystarczy wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, a następnie wyjąć parujące pyszności prosto na talerz.

Zamrożone bez sosu gołąbki możemy podgrzewać na parze. Ten sposób sprawia, że kapusta pozostaje elastyczna, a zarazem miękka. Jeśli ciekawi cię jak zamrażać inne produkty, tu znajdziesz artykuł , który na pewno cię zainteresuje.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy