Mniszek lekarski
pixabay/pixel2013

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

O domowych sposobach na jesiennie i zimowe infekcje warto myśleć już wiosną. Już wkrótce na naszych łąkach pojawi się mniszek lekarski. Nasze babcie robiły z niego domowy syrop na przeziębienie i kaszel. Warto po latach wrócić do tego przepisu i zapoznać się z zaletami tej roślinki.

Wiele osób uważa mniszek lekarski za chwast i niestety popełnia ogromny błąd. Roślina ma w sobie wiele wyjątkowych zalet. Nasze babcie przygotowywały na ich bazie domowe lekarstwa na przeziębienie. W tym tekście zdradzimy domowy przepis na syrop z mniszka lekarskiego oraz przybliżymy jego prozdrowotne właściwości.

Jakie są prozdrowotne zalety mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski to niepozorny żółty kwiat, który tradycyjnie kwitnie na początku maja. Roślina rośnie na łąkach, a nawet na przydomowych trawnikach. Mniszek był wykorzystywany w medycynie ludowej. Jego właściwości do dziś robią ogromne wrażenie.

Kwiat mniszka lekarskiego jest skarbnicą witaminy C. Dodatkowo ma działanie żółciopędne, przez co reguluje pracę wątroby i wspomaga jej codzienne funkcjonowanie.

Natomiast liście mniszka lekarskiego mogą być prawdziwym przysmakiem! Możemy dodać je do wiosennej sałatki lub same skropić oliwą i zjeść. Z ususzonych liści możemy natomiast przygotować napar o działaniu moczopędnym. Tak jak wspominaliśmy z mniszka lekarskiego możemy przyrządzić wiele prozdrowotnych przetworów. Poniżej podajemy przepis na syrop, który szczególnie przyda się podczas jesiennych przeziębień.

Lech Wałęsa zawiedziony jakością diety pudełkowejLech Wałęsa zawiedziony jakością diety pudełkowejCzytaj dalej

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • ok. 400 g kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Zbierz kwiaty mniszka lekarskiego na łąkach oddalonych od głównych dróg. Dokładnie sprawdź, czy w ich listkach nie ma żadnych owadów. Odstaw je na około 2 - 3 godziny. Następnie, dokładnie umyj kwiaty i usuń z nich zielone części. Obierz cytrynę i pokrój ją na małe kawałki.

mniszek

Kwiaty mniszka lekarskiego zalej litrem wody. Dodaj do garnka obrane kawałki cytryny i gotuj oba składniki pod przykryciem przez około 25 minut. Odstaw wywar na 24 godziny, a po tym czasie dokładnie go odcedź.

Po upływie doby dodaj do odcedzonego płynu kilogram cukru i gotuj go jeszcze przez 3 godziny co jakiś czas mieszając (aż stanie się odpowiednio gęsty). Pamiętaj, że syrop musi mieć dość lepką konsystencję.

Gotowy syrop przelej przez gazę i przez kilka minut pasteryzuj. Odwróć słoiki do góry dnem. Syrop dodawaj do herbaty lub gorącej wody.

Więcej na temat przetworów z mniszka lekarskiego przeczytasz w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet / beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł