Smakosze.pl
Mniszek lekarski

pixabay/pixel2013

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

18 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

O domowych sposobach na jesiennie i zimowe infekcje warto myśleć już wiosną. Już wkrótce na naszych łąkach pojawi się mniszek lekarski. Nasze babcie robiły z niego domowy syrop na przeziębienie i kaszel. Warto po latach wrócić do tego przepi

Wiele osób uważa mniszek lekarski za chwast i niestety popełnia ogromny błąd. Roślina ma w sobie wiele wyjątkowych zalet. Nasze babcie przygotowywały na ich bazie domowe lekarstwa na przeziębienie. W tym tekście zdradzimy domowy przepis na syrop z mniszka lekarskiego oraz przybliżymy jego prozdrowotne właściwości.

Jakie są prozdrowotne zalety mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski to niepozorny żółty kwiat, który tradycyjnie kwitnie na początku maja. Roślina rośnie na łąkach, a nawet na przydomowych trawnikach. Mniszek był wykorzystywany w medycynie ludowej. Jego właściwości do dziś robią ogromne wrażenie.

Kwiat mniszka lekarskiego jest skarbnicą witaminy C. Dodatkowo ma działanie żółciopędne, przez co reguluje pracę wątroby i wspomaga jej codzienne funkcjonowanie.

Natomiast liście mniszka lekarskiego mogą być prawdziwym przysmakiem! Możemy dodać je do wiosennej sałatki lub same skropić oliwą i zjeść. Z ususzonych liści możemy natomiast przygotować napar o działaniu moczopędnym. Tak jak wspominaliśmy z mniszka lekarskiego możemy przyrządzić wiele prozdrowotnych przetworów. Poniżej podajemy przepis na syrop, który szczególnie przyda się podczas jesiennych przeziębień.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • ok. 400 g kwiatów mniszka lekarskiego

  • 1 kg cukru

  • 1 l wody

  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Zbierz kwiaty mniszka lekarskiego na łąkach oddalonych od głównych dróg. Dokładnie sprawdź, czy w ich listkach nie ma żadnych owadów. Odstaw je na około 2 - 3 godziny. Następnie, dokładnie umyj kwiaty i usuń z nich zielone części. Obierz cytrynę i pokrój ją na małe kawałki.

Kwiaty mniszka lekarskiego zalej litrem wody. Dodaj do garnka obrane kawałki cytryny i gotuj oba składniki pod przykryciem przez około 25 minut. Odstaw wywar na 24 godziny, a po tym czasie dokładnie go odcedź.

Po upływie doby dodaj do odcedzonego płynu kilogram cukru i gotuj go jeszcze przez 3 godziny co jakiś czas mieszając (aż stanie się odpowiednio gęsty). Pamiętaj, że syrop musi mieć dość lepką konsystencję.

Gotowy syrop przelej przez gazę i przez kilka minut pasteryzuj. Odwróć słoiki do góry dnem. Syrop dodawaj do herbaty lub gorącej wody

Więcej na temat przetworów z mniszka lekarskiego przeczytasz w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet / beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Zdrowie

Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Czytaj więcej >

Zdrowie

Eksperci przestrzegają przed piciem w upały mocno schłodzonych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Dlaczego warto jeść mizerię?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Burza po wpisie dotyczącym uwielbianych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Niezwykły przepis na napój na bazie soku z cytryny

Czytaj więcej >