Smakosze.pl
Ogórki a mrożenie

Luckykot, Getty Images Pro

Lista produktów, których nie można mrozić

8 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Niestety, nie wszystkie produkty możemy bezpieczne mrozić, czego doskonałym przykładem są ogórki. Choć wydaje się, że taki sposób przechowywania jest idealny, mogą wytworzyć się niebezpieczne substancje. Poniżej zdradzamy jakich produkt&oacu

Ogórki stosunkowo szybko ulegają zepsuciu. Po kilku dniach leżenia na blacie lub w koszu z warzywami zaczynają mięknąć i szybko pojawia się na nich pleśń. Niestety, jeśli kiedykolwiek wpadłeś na pomysł zamrożenia ich, aby przedłużyć im żywotność - to bardzo zły pomysł.

Z powodu ogromnej zawartości wody wewnątrz ogórka, mrożenie niszczy jego strukturę. Tworzące się kryształki lodu rozrywają .ściany komórkowe, przez co warzywo nie jest w stanie utrzymać swojej struktury. Niestety, nie tylko ogórków nie wolno mrozić. 

Nie tylko ogórki nie nadają się do mrożenia

Przede wszystkim mrozić nie wolno uprzednio ugotowanego ryżu. Choć po rozmrożeniu nie powinien być groźny, tak ponowne podgrzanie może mocno zaszkodzić. Wtedy w ziarnach wydzielają się szkodliwe substancje, które mogą wywoływać różne przypadłości. 

Podobnie może być w przypadku ziemniaków czy makaronów. W przypadku makaronu nie wolno wkładać go nawet do lodówki na noc - są bowiem doskonałą pożywką dla pleśni, która rozwija się na nich w wyjątkowo ekspresowym tempie. 

Do zamrażalnika nie wolno również wkładać majonezu czy innych produktów o wysokiej zawartości tłuszczu. Olej nie zamarza, przez co mogą rozwijać się w nim mikroorganizmy, które po spożyciu wywołują zatrucie pokarmowe. Sery czy czysty olej również są całkowicie zakazane. 

Jakie produkty można mrozić?

Jak czytamy na zdrowie.wprost.pl, pozostałości tortu weselnego lub komunijnego oraz świątecznych wypieków, wcale nie muszą się zmarnować. Odpowiednio zamrożone nie stracą smaku i świeżości – wystarczy owinąć je folią spożywczą i przechowywać w osobnej szufladzie zamrażalnika z dala od wędlin, ryb i mięs.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki najlepszego kotleta schabowego. W tym tekście z kolei zdradzamy ceny jednego pączka w sklepie Magdy Gessler - cena powala na kolana. 

Przygotowywałeś ciasto, do którego wykorzystałeś jedynie żółtka? Białka nie muszą zostać wyrzucone, ponieważ można zamrozić je w zamrażalniku. Wystarczy przelać je do czystego woreczka strunowego, a przetrwają w niskiej temperaturze przez dłuższy czas. 

Wszelkie surowe ciasta, z których następnie przygotowuje się pizzę, chlebny czy pierogi, można z powodzeniem zamrozić. Należy je jedynie owinąć pergaminem do pieczenia i włożyć do szuflady zamrażalnika. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >
Figi na blacie kuchennym

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Czytaj więcej >
Marnowanie jedzenia

Produkty

Ratuję Jedzenie - nowa aplikacja pomoże walczyć z marnowaniem żywności

Czytaj więcej >
Gruszki

Produkty

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

Czytaj więcej >
Figi na straganie

Produkty

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć liście laurowe do opakowania z mąką?

Czytaj więcej >