Smakosze.pl Przepisy Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis
canva/Qwart

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis

18 czerwca 2022

Gołąbki po poznańsku są prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną wersją lubianej przez wielu smakoszy potrawy. Przyrządzane w formie kotletów rarytas, podany z sosem pomidorowym sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że jeszcze nie raz go zrobicie. Spróbujecie?

Mięsne gołąbki z młodej kapusty w wersji poznańskiej nie wymagają żmudnego zawijania. Tym razem kapustę siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu, na koniec formując z niego niewielkie kotlety. Aromatyczny sos pomidorowy doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite gołąbki po poznańsku

Składniki na gołąbki:

  • 1 niewielka główka młodej kapusty

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • 100 g ugotowanego na półtwardo ryżu

  • pół szklanki kaszy manny

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 jaja

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • pół litra bulionu warzywnego

  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ulubione zioła np. bazylia czy oregano

  • cukier (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie gołąbków po poznańsku:

Kapustę oczyszczamy i szatkujemy ją starannie. W dużej misce łączymy ją z przestudzonym i rozdrobnionym ryżem oraz mięsem mielonym. Wbijamy jaja i wsypujemy kaszę mannę.

Cebule i czosnek obieramy, a następnie kroimy — odpowiednio w drobną i kostkę i cienkie plasterki. Dodajemy do masy wraz z pozostałymi przyprawami. Dłonią wyrabiamy farsz, a następnie formujemy z niego nieco spłaszczone kotlety.

Obtaczamy je w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Przenosimy je do czystego garnka i zalewamy sosem przyrządzonym według zamieszczonej poniżej instrukcji. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujmy przez 30 minut. Smacznego.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Bulion zagotowujemy w niedużym garnku. Łączymy go z przecierem i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli jest kwaskowy, dodajemy cukier, a następnie zalewamy nim gołąbki po poznańsku.

Więcej pomysłów na przyrządzenie młodej kapusty zdradzamy na naszej stronie. Znajdziecie tam m.in. przepis na kremową wersję zasmażaną , a także smakowitą letnią wersję kapuśniaku .

Zawijanie gołąbków nie zawsze jest konieczne
canva/amberto4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: migusia.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy