Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis
Gołąbki po poznańsku są prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną wersją lubianej przez wielu smakoszy potrawy. Przyrządzane w formie kotletów rarytas, podany z sosem pomidorowym sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że jeszcze nie raz go zrobicie. Spróbujecie?
Mięsne gołąbki z młodej kapusty w wersji poznańskiej nie wymagają żmudnego zawijania. Tym razem kapustę siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu, na koniec formując z niego niewielkie kotlety. Aromatyczny sos pomidorowy doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite gołąbki po poznańsku
Składniki na gołąbki:
-
1 niewielka główka młodej kapusty
-
500 g mięsa mielonego z indyka
-
100 g ugotowanego na półtwardo ryżu
-
pół szklanki kaszy manny
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki mąki pszennej
-
3 jaja
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos:
-
pół litra bulionu warzywnego
-
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
ulubione zioła np. bazylia czy oregano
-
cukier (opcjonalnie)
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie gołąbków po poznańsku:
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy ją starannie. W dużej misce łączymy ją z przestudzonym i rozdrobnionym ryżem oraz mięsem mielonym. Wbijamy jaja i wsypujemy kaszę mannę.
Cebule i czosnek obieramy, a następnie kroimy — odpowiednio w drobną i kostkę i cienkie plasterki. Dodajemy do masy wraz z pozostałymi przyprawami. Dłonią wyrabiamy farsz, a następnie formujemy z niego nieco spłaszczone kotlety.
Obtaczamy je w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Przenosimy je do czystego garnka i zalewamy sosem przyrządzonym według zamieszczonej poniżej instrukcji. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujmy przez 30 minut. Smacznego.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Bulion zagotowujemy w niedużym garnku. Łączymy go z przecierem i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli jest kwaskowy, dodajemy cukier, a następnie zalewamy nim gołąbki po poznańsku.
Więcej pomysłów na przyrządzenie młodej kapusty zdradzamy na naszej stronie. Znajdziecie tam m.in. przepis na kremową wersję zasmażaną , a także smakowitą letnią wersję kapuśniaku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
-
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: migusia.blogspot