Smakosze.pl
Kapuśniak

Aneta_Gu, Getty Images Pro

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

30 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kapuśniak z młodej kapusty jest doskonałą zupą, która zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki użyciu młodej kapusty danie nabiera znacznie delikatniejszego sznytu i może smakować nawet największemu niejadkowi. Warto jeść ją teraz jak najczęściej, póki jest sezon na młode warzywa.

Kapuśniak kojarzy się intensywną w smaku warzywną zupą - kapusta nadaje zupom dużo aromatu, dlatego tak często dodaje się ją do rosołu, aby stworzyć większą głębię. Młoda kapusta jest delikatniejsza, dlatego zupa z jej udziałem może smakować każdemu. 

Młoda kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest konieczna dla zachowania dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Witamina ta wypłukuje się z organizmu, dlatego każdego dnia należy dostarczać jej kolejną dawkę. 

Najdelikatniejszy kapuśniak, jaki zrobisz

Młoda kapusta może pochwalić się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz odkwasza organizm, regulując poziom pH.

W 100 gramach młodej kapusty znajduje się 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K - substancję wyjątkowo ważną w kontekście krzepliwości krwi. Warzywo łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, dlatego poniższa zupa, ugotowana bez boczku, może stanowić jeden ze sposobów walki z tą chorobą. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.

Źródło: canva.com/Pressmaster

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki: 

  • 200 g boczku wędzonego

  • Pół główki młodej kapusty

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 2 duże marchewki

  • 4 ziemniaki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 cebula

  • biała część pora

  • kilka gałązek lubczyku

  • majeranek

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Mięso z kurczaka opłucz wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj mięso przez 40 minut, cały czas pamiętając o zbieraniu szumowin z powierzchni wody. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. 

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj wszystkie warzywa, poza ziemniakami, które należy ugotować osobno, do wywaru. Dopraw go ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, aż warzywa zmiękną. 

Pokrój kapustę i boczek w kostkę. Wrzuć do wywaru i gotuj przez 10 minut. Możesz zabielić zupę śmietaną lub jogurtem, choć sama w sobie jest już pyszna. Przed podaniem posyp siekanym koperkiem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >