Smakosze.pl
Kapuśniak

Aneta_Gu, Getty Images Pro

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

30 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kapuśniak z młodej kapusty jest doskonałą zupą, która zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Dzięki użyciu młodej kapusty danie nabiera znacznie delikatniejszego sznytu i może smakować nawet największemu niejadkowi. Warto jeść ją teraz jak najczęściej, póki jest sezon na młode warzywa.

Kapuśniak kojarzy się intensywną w smaku warzywną zupą - kapusta nadaje zupom dużo aromatu, dlatego tak często dodaje się ją do rosołu, aby stworzyć większą głębię. Młoda kapusta jest delikatniejsza, dlatego zupa z jej udziałem może smakować każdemu. 

Młoda kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest konieczna dla zachowania dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Witamina ta wypłukuje się z organizmu, dlatego każdego dnia należy dostarczać jej kolejną dawkę. 

Najdelikatniejszy kapuśniak, jaki zrobisz

Młoda kapusta może pochwalić się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu oraz odkwasza organizm, regulując poziom pH.

W 100 gramach młodej kapusty znajduje się 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K - substancję wyjątkowo ważną w kontekście krzepliwości krwi. Warzywo łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, dlatego poniższa zupa, ugotowana bez boczku, może stanowić jeden ze sposobów walki z tą chorobą. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.

Źródło: canva.com/Pressmaster

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki: 

  • 200 g boczku wędzonego

  • Pół główki młodej kapusty

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • 2 duże marchewki

  • 4 ziemniaki

  • 2 pietruszki

  • 1 seler

  • 1 cebula

  • biała część pora

  • kilka gałązek lubczyku

  • majeranek

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Mięso z kurczaka opłucz wodą, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj mięso przez 40 minut, cały czas pamiętając o zbieraniu szumowin z powierzchni wody. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. 

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj wszystkie warzywa, poza ziemniakami, które należy ugotować osobno, do wywaru. Dopraw go ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, aż warzywa zmiękną. 

Pokrój kapustę i boczek w kostkę. Wrzuć do wywaru i gotuj przez 10 minut. Możesz zabielić zupę śmietaną lub jogurtem, choć sama w sobie jest już pyszna. Przed podaniem posyp siekanym koperkiem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >