Gołąbki wigilijne - przepis krok po kroku
Szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę wigilijną, którą zachwycisz najbliższych i wszystkich gości? Gołąbki wigilijne z farszem z grzybów leśnych i aromatycznym sosem będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na pyszne gołąbki wigilijne.
Gołąbki to już tradycyjne, polskie danie, które w różnych regionach kraju przygotowywane jest na różne sposoby. Gołąbki wigilijne jednak to podstawowa i uniwersalna potrawa uwielbiana przez wszystkich. Przygotuj proste gołąbki pieczone z niezwykłym farszem.
Farsz do wigilijnych gołąbków przygotowany z grzybów leśnych, ryżu, cebuli i natki pietruszki jest prostym, ale bardzo aromatycznym i wyraźnym w smaku farszem, gołąbki zawijane w obgotowanej wcześniej kapuście i pieczone są delikatne i wprost rozpływają się w ustach.
Na Wigilię przygotuj również proste, ale wyjątkowo smaczne paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów i kapusty.
Przepis na gołąbki wigilijne
Składniki na 4 porcje:
-
1 kg grzybów leśnych
-
główka kapusty z dużymi liśćmi
-
3 szklanki ryżu
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
2 cebule
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
Składniki na sos grzybowy:
-
5 grzybów leśnych
-
cebula
-
3 łyżki śmietany
-
łyżka mąki
-
sól, pieprz
-
łyżka natki pietruszki
-
łyżka masła
Jak przygotować gołąbki wigilijne?
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia. Obierz liście z kapusty i ugotuj w osolonej wodzie. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, również podgotuj w garnku z osoloną wodą. Cebulę zeszklij na maśle, dodaj podgotowane grzyby, oprósz pieprzem i natką pietruszki i smaż przez kilka minut.
Na patelnię dodaj wodę po gotowaniu grzybów i duś przez 20 minut. Grzyby z cebulą przełóż do większej miski, dodaj ryż, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na obgotowane liście kapusty wykładaj farsz i zawijaj, aby powstały gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłóż liśćmi, które zostały po zawijaniu, następnie przełóż gołąbki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę.
W tym czasie przygotuj sos grzybowy: cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj pokrojone i oczyszczone grzyby, dopraw solą, pieprzem, natką pietruszki i smaż przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Do grzybów dodaj śmietanę, wymieszaj, mąkę rozrób w odrobinie wody i zagęść cały sos. Upieczone gołąbki polej sosem i podaj na ciepło.