Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem
Gołąbki z ziemniakami i grzybami będą idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny. Jarskie danie przygotowane według przepisu babci Stasi spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Połączenie ziemniaków, grzybów i kaszy gryczanej z białą kapustą i sosem z delikatnej śmietanki smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz je zrobicie.
Postne gołąbki będą idealne na piątkowy obiad. Babcia Stasia zdradziła niezawodny patent na pyszny farsz z ziemniaków, kaszy i grzybów, który na głowę bije mięsne kompozycje. Tak lekkiego, prostego i pełnego smaku rarytasu dawno nie jedliście. Skusicie się?
Przepis na pyszne gołąbki z ziemniakami i grzybami
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków
-
250 g suchej kaszy gryczanej
-
1 nieduża główka kapusty
-
1 średnia cebula
-
250 ml śmietany 12%
-
5 g suszonych grzybów
-
50 g masła
-
1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić gołąbki z ziemniakami i grzybami? Babcia Stasia zna niezawodny przepis
Proste i smaczne danie przyrządzić można w dwóch etapach. Pierwszym z nich jest zrobienie aromatycznego farszu, drugim - formowanie i zapiekanie postnych gołąbków. Z naszą instrukcją poradzicie sobie bez trudu.
Przygotowanie farszu do jarskich gołąbków:
Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je przez około 60 minut. Odcedzamy, zachowując wodę z garnka i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy.
Szklimy ją na dobrze rozgrzanym maśle, po czym dodajemy grzyby i również je zrumieniamy. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Ziemniaki obieramy i myjemy. 1/3 porcji gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy je, studzimy i przeciskamy przez praskę.
Surowe bulwy ścieramy na tarce o niewielkich oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez kwadrans. Wszystkie składniki po przestudzeniu łączymy ze sobą i doprawiamy.
Przygotowanie postnych gołąbków:
Kapustę pozbawiamy głąba i sparzamy poprzez umieszczenie w dużym garnku z wrzątkiem i gotowanie od 10 do 15 minut. Oddzielamy liście i wypełniamy je przygotowanym wcześniej farszem.
Zawinięte gołąbki z ziemniakami i grzybami układamy w wyścielonym małymi liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je śmietaną i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Wskazówka: do przygotowania dania możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Potrzebować będzie wtedy tylko 1 kg dodatkowych bulw.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jarskie gołąbki. Sprawdźcie koniecznie połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek i fety . Być może skusi was też rarytas przyrządzony według receptury z 1910 roku , gdzie głównym składnikiem farszu jest kasza jaglana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz w domu banany? W 10 minut zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Pamiętaj o ważnym detalu
-
Złocisty bigos na jesienne słoty. 1 łyżeczka cudownej przyprawy robi swoje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama