Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na jarskie gołąbki z 1910 roku

Przepis na jarskie gołąbki z 1910 roku

Jarskie gołąbki w sosie pomidorowym
canva/MarynaVoronova

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż tradycyjnie danie to było jarskie, a farsz stanowiła kasza. Zdradzamy tradycyjną recepturę na to pyszne danie, pochodzącą z 1910 roku. Wypróbujcie, a nie wrócicie do mięsnego wariantu.

Oparta na przepisie Marii Ochorowicz-Monatowej z 1910 roku receptura na jarskie gołąbki zachwyci fanów tej kultowej kapuścianej potrawy. To kolejna wegetariańska wersja tego dania. Kasza jaglana w połączeniu z delikatna pekińską i pomidorami smakuje wyśmienicie. Słodyczy gołąbkom nada obecność marchewki i karmelizowanej cebuli, która wraz z porem idealnie dopełni kompozycję smakową.

Przepis na gołąbki jarskie według receptury z 1910 roku

Składniki:

  • 1 spora główka kapusty pekińskiej

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 ml wody

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 1 średnia marchewka

  • 1 nieduża cebula

  • 1 mały por

  • 8 suszonych pomidorów z oleju

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz do doprawienia

Przygotowanie:

Kapustę pekińską dzielimy na pojedyncze liście. Każdy z nich blanszujemy w posolonym wrzątku i studzimy. Pora opłukujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie podsmażamy warzywa. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku. Następnie gotujemy ją przez 12-15 minut. W misce łączymy podsmażone warzywa, kaszą i pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Do każdego liścia kapusty nakładamy po dużej łyżce farszu i zawijamy gołąbki, rozpoczynając od zawinięcia brzegów do środka. Formujemy kształtne sakiewki i układamy je na patelni.

Przykrywamy ją i dusimy danie na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wlewamy passatę oraz wodę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z purée ziemniaczanym.

Kasza jaglana w misce
Kasza jaglana będzie idealna do nadziania kapusty

źródło: canva/monticelllo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram