Przepis na jarskie gołąbki z 1910 roku
![Jarskie gołąbki w sosie pomidorowym](https://images.iberion.media/images/1920/1uh_Oy_B_Kuxevh_G6_Pr_Ai_ZJQI_Jarskie_golabki_w_sosie_pomidorowym_da2bdcc2c0.jpg)
Gołąbki są ulubioną potrawą wielu smakoszy. Wielu z nas jednak nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż tradycyjnie danie to było jarskie, a farsz stanowiła kasza. Zdradzamy tradycyjną recepturę na to pyszne danie, pochodzącą z 1910 roku. Wypróbujcie, a nie wrócicie do mięsnego wariantu.
Oparta na przepisie Marii Ochorowicz-Monatowej z 1910 roku receptura na jarskie gołąbki zachwyci fanów tej kultowej kapuścianej potrawy. To kolejna wegetariańska wersja tego dania. Kasza jaglana w połączeniu z delikatna pekińską i pomidorami smakuje wyśmienicie. Słodyczy gołąbkom nada obecność marchewki i karmelizowanej cebuli, która wraz z porem idealnie dopełni kompozycję smakową.
Przepis na gołąbki jarskie według receptury z 1910 roku
Składniki:
1 spora główka kapusty pekińskiej
100 g kaszy jaglanej
100 ml wody
400 ml passaty pomidorowej
1 średnia marchewka
1 nieduża cebula
1 mały por
8 suszonych pomidorów z oleju
1 pęczek natki pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do doprawienia
Przygotowanie:
Kapustę pekińską dzielimy na pojedyncze liście. Każdy z nich blanszujemy w posolonym wrzątku i studzimy. Pora opłukujemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i delikatnie podsmażamy warzywa. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku. Następnie gotujemy ją przez 12-15 minut. W misce łączymy podsmażone warzywa, kaszą i pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Do każdego liścia kapusty nakładamy po dużej łyżce farszu i zawijamy gołąbki, rozpoczynając od zawinięcia brzegów do środka. Formujemy kształtne sakiewki i układamy je na patelni.
Przykrywamy ją i dusimy danie na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wlewamy passatę oraz wodę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut na niewielkiej mocy palnika. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki wraz z purée ziemniaczanym.
![Kasza jaglana w misce](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3p7dQG1CRufa5BiagYVvZ7/53e1ffd4edd30aec482d46f38eb7ae65/Kasza_jaglana_w_misce.jpg)
źródło: canva/monticelllo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Łazik marsjański](https://images.iberion.media/images/origin/Mars_fot_NASA_F_Lickr_NASA_screen_X_4be9dea17c.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![Michał Szpak](https://images.iberion.media/images/origin/Michal_Szpak_fot_KA_Pi_F_0491c687fb.jpg)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)