Smakosze.pl Porady Gotowanie brokuła bez tajemnic. Chrupkość i apetyczny kolor gwarantowane
canva/stock_colors

Gotowanie brokuła bez tajemnic. Chrupkość i apetyczny kolor gwarantowane

8 września 2022

Jeśli nie wiecie, jak powinno wyglądać gotowanie brokuła, mamy kilka prostych wskazówek. Dzięki nim warzywo zachowa swój piękny kolor i będzie pełne smaku. Wystrzegając się prostych błędów, uzyskacie najlepsze efekty.

Gotowanie brokuła wydaje się proste. Wrzucamy różyczki do wody, a całość zagotowujemy i wyjmujemy, gdy zmiękną. Czy na pewno w ten sposób uzyskamy smaczne warzywo? Podpowiadamy, jak przyrządzić zielony smakołyk, by zachować to, co w nim najcenniejsze.

Jak powinno wyglądać gotowanie brokuła?

Aby, różyczki zachowały intensywna zieloną barwę i smak, trzeba zadbać o kilka szczegółów. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia warzywa, pamiętając, że do spożycia nadają się również obrane łodygi brokuła. Można je np. ukisić .

W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Stopniowo wrzucamy kawałki warzywa — tak, by nie przerwać wrzenia płynu. Brokuła gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty, po czym zdejmujemy garnek z kuchenki i przykrywamy go.

Po kolejnych 3 minutach warzywo odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą. Ten zabieg wydobędzie kolor brokuła. By dobrze schłodzić płyn, warto wcześniej wrzucić do niego kostki lodu. Tak przyrządzony smakołyk będzie idealny do sałatek lub obiadu.

Co jeszcze warto wiedzieć o gotowaniu brokuła?

Ważną informacją dla niektórych może być fakt, że warzywo jedzone na surowo nie zaszkodzi nam. Gotowanie jedynie sprawia, że jest lżej strawne. Nie trzeba zatem bać się sięgania po nieco twardszą wersję al dente.

Dobrym pomysłem na zachowanie cennych wartości brokuła jest też przyrządzenie go na parze. Takie gotowanie wymaga nieco więcej czasu, lecz mamy wtedy pewność, że wszystkie witaminy pozostaną wewnątrz przysmaku.

Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na dania z brokułów. W tym artykule zdradzamy jak zrobić pyszną zupę krem z tego warzywa. Ten natomiast prezentuje patent na znakomite brokułowe placki .

Jak wygląda poprawne gotowanie brokuła?
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blendman

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy