Zaskakujące placki z brokuła według przepisu Ewy Wachowicz
Kiedy myślimy o plackach, najczęściej przypominają nam się ziemniaczane. Są chrupiące i smakowite, ale niestety nie należą do najlżejszych. Ewa Wachowicz proponuje przyrządzenie delikatnych placków brokułowych. Upieczemy je w piekarniku, więc będą niezwykle lekkie i zdrowe. Skusicie się?
Przepisy Ewy Wachowicz pomogą wam przygotować naprawdę pyszne dania obiadowe. Wystarczy wspomnieć jej sposób na gołąbki w żurku czy nietypową recepturę na krupnik. Tym razem polecamy wam warzywne placuszki na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem brokułów.
Przepis na placki brokułowe Ewy Wachowicz
Składniki:
1 brokuł
⅓ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu warzywnego
1 nieduża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 jaja
1 łyżka jogurtu greckiego
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz w ilości do smaku
garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, aż przestanie się pienić. Gotujemy ją do miękkości w bulionie i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.
Blanszujemy go w osolonym wrzątku, by uzyskał piękny zielony kolor. Następnie warzywo przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem. Wyławiamy je, osuszamy i umieszczamy w suchym naczyniu.
Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Warzywa przenosimy do brokułów i wrzucamy kaszę.
Wbijamy jaja, a następnie dodajemy jeszcze jogurt i mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wsypujemy koperek. Na blasze układamy papier do pieczenia. Na nim, przy pomocy łyżki, formujemy placki. Pieczemy je przez 25 minut. Podajemy z sosem grzybowym.
Źródło zdjęcia: canva/MaharaMK Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz