Boski zimowy krem z brokułów
Brokuły są smacznym warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Będą pasowały do drugiego dania, sałatek czy makaronów. Możecie z nich zrobić również pyszną zupę krem. Kilka składników wystarczy, by wyczarować wyborną rozgrzewającą potrawę, idealną na zimowe chłody. Spróbujcie koniecznie.
Proponowaliśmy wam już pyszną jajecznicę z brokułem i podpowiadaliśmy jak wykorzystać łodygę tego warzywa. Tym razem zdradzamy prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem. Zrobicie ją w kilka chwil, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Przepis na wyborną zupę krem z brokułów
Składniki:
500 g brokułów
1 niewielka cebula
100 g śmietanki 30%
pół litra bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płatków migdałów
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Brokuły myjemy i dzielimy je na różyczki. Łodygi obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Podsmażamy ją na odrobinie dobrze rozgrzanej oliwy z oliwek.
Dodajemy brokuły i wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 - 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie migdały zrumieniamy na suchej patelni.
Z gotowej zupy wyjmujemy kilka różyczek do dekoracji. Resztę blendujemy. Ostrożnie wlewamy śmietankę i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy posypane prażonymi migdałami.
Wskazówka: aby zupa była lżejsza i wegańska, zabielcie ją śmietanką sojową. W smaku będzie równie pyszna.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia-domowa