Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boski zimowy krem z brokułów

Boski zimowy krem z brokułów

Zimowy krem z brokułów
canva/Vladimir Mironov

Brokuły są smacznym warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Będą pasowały do drugiego dania, sałatek czy makaronów. Możecie z nich zrobić również pyszną zupę krem. Kilka składników wystarczy, by wyczarować wyborną rozgrzewającą potrawę, idealną na zimowe chłody. Spróbujcie koniecznie.

Proponowaliśmy wam już pyszną jajecznicę z brokułem i podpowiadaliśmy jak wykorzystać łodygę tego warzywa. Tym razem zdradzamy prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem. Zrobicie ją w kilka chwil, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Przepis na wyborną zupę krem z brokułów

Składniki:

  • 500 g brokułów

  • 1 niewielka cebula

  • 100 g śmietanki 30%

  • pół litra bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki płatków migdałów

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Brokuły myjemy i dzielimy je na różyczki. Łodygi obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Podsmażamy ją na odrobinie dobrze rozgrzanej oliwy z oliwek.

Dodajemy brokuły i wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 15 - 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie migdały zrumieniamy na suchej patelni.

Z gotowej zupy wyjmujemy kilka różyczek do dekoracji. Resztę blendujemy. Ostrożnie wlewamy śmietankę i doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy posypane prażonymi migdałami.

Wskazówka: aby zupa była lżejsza i wegańska, zabielcie ją śmietanką sojową. W smaku będzie równie pyszna.

Prażone migdały w płatkach
Prażone migdały doskonale podkreślą smak kremu z brokułów

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram