Smakosze.pl
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

canva/SukiTawdry, Getty Images

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kiszone łodygi brokułów są nietypowym rarytasem. Dzięki aromatycznym przyprawom i odrobinie cierpliwości z zazwyczaj wyrzucanego produktu przygotujecie smakowitą przekąskę. Spodoba się nie tylko amatorom kiszonek. Spróbujecie?

Łodyga brokuła często niestety trafia do kosza na śmieci. A szkoda, bo ten twardy kawałek warzywa ma kilka zastosowań w kuchni. Można go m.in. ugotować w bulionie czy zetrzeć do surówki. Ciekawą opcją jest też zrobienie z niego smakowitej kiszonki. Prosty patent olśni nawet największych sceptyków.

Leczo - wakacyjny klasyk

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne kiszone łodygi brokuła

Składniki:

  • 1 łodyga z większego brokuła

  • 500 ml wrzątku

  • 10 g soli

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

  • 3 ząbki czosnku w łupinie

  • pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)

  • kawałek ostrej papryczki (opcjonalnie)

Wiemy, jak przygotować kiszone łodygi z brokuła. Już nigdy ich nie wyrzucisz.

Smakowitą kiszonkę z warzywnych resztek przyrządza się podobnie jak ogórki czy kapustę. Najpierw warzywo myjemy. Kroimy je w słupki i układamy w czystym i wyparzonym słoiku. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz i pozostałe przyprawy, których używamy.

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i rozpuszczamy w niej sól. Płynem zalewamy zawartość słoika i zakręcamy go niezbyt szczelnie. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni.

Gdy smak kiszonki będzie nam dopowiadał, przenosimy ją do lodówki i zjadamy w ciągu kolejny kilku dni, dodając do kanapek, sałatek czy obiadu. Smacznego.

Wskazówka: w podobny sposób przygotować można liście czy łodygę kalafiora albo resztki z kalarepy. Patent sprawdzi się również w przypadku głąba kapusty.

Inne sprawdzone patenty na dania w duchu zero waste znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zdradza prosty przepis na rosół z obierek. Z tego natomiast dowiecie się jak wykorzystać warzywne odpady do zrobienia smakowitych chipsów.

Kiszone łodygi brokułu są pyszne

dlerick, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >