Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Wyjątkowa mieszanka sprawdzi się 100 razy lepiej
Czy wiecie, jak gotować kalafiora, by zachwycał smakiem? Do wody dodajcie mleka i wsypcie trochę soli oraz cukru, a uzyskacie znakomite efekty. Tak miękkiego i rozpływającego się w ustach warzywa dawno nie jedliście. Musicie spróbować.
Gotowanie różyczek kalafiora w wodzie wcale nie jest najlepszym sposobem przygotowania. O wiele smaczniejsze warzywo uzyskamy, gdy doprowadzimy je do miękkości w całości, a wodę z odrobiną soli uzupełnimy o mleko i cukier. Raz spróbujecie i już zawsze będziecie tak robić.
Przepis na wybornego kalafiora
Składniki:
-
1 niezbyt duży kalafior
-
woda
-
mleko
-
2-4 płaskie łyżeczki cukru
-
2-4 płaskie łyżeczki soli
Jak gotować kalafiora, by zachwycał smakiem? Z dodatkiem mleka
Zaczynamy od umycie kalafiora i oczyszczenia go z liści. Nie dzielimy go na różyczki. W większym garnku, w którym warzywo na pewno się zmieści, umieszczamy równe ilości wody i mleka — objętość całkowita powinna wystarczyć, by zanurzyć w nim niemal całego kalafiora.
Płyn doprowadzamy do wrzenia i zanurzamy w nim warzywo, a następnie wsypujemy sól i cukier w takiej ilości, by na każdy litr mieszanki wody i mleka przypadała jedna płaska łyżeczka każdego z dodatków.
Garnek przykrywamy i gotujemy przez 15-25 minut, kontrolując stan kalafiora. Gdy będzie al dente, wyjmujemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą lub dodajemy do sałatek.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z kalafiora. Szczególnie polecamy świetną wersję pieczoną z parmezanowo-czosnkową panierką. Być może skusi was też pyszna odsłona z dodatkiem curry .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach
-
Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama