Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach

Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach

Delikatne kopytka z ziemniaków
Screen z filmu na kanale YouTube Mama w kuchni

Delikatne kopytka skuszą każdego. Przygotowanie znakomitego rarytasu wymaga trzymania się dwóch zasad — zawsze dodajemy mąkę ziemniaczaną, a ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Koniecznie spróbujcie — takie kluski was zachwycą.

Kopytka pasują do wielu dań i warto wiedzieć jak je przygotować, by stanowiły dla nich świetne towarzystwo. Mięciutki i rozpływający się w ustach ziemniaczany przysmak uzyskamy, używając mąki ziemniaczanej oraz dobrze już przestudzonych ziemniaków — najlepiej takich, które gotowane były dzień wcześniej.

Przepis na delikatne kopytka

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, ugotowanych i chłodnych

  • 160 g maki ziemniaczanej

  • 1 duże jajo

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić pyszne kopytka? Dwie reguły pomogą uzyskać świetne efekty

Ziemniaki na kopytka gotujemy dzień wcześniej do miękkości. Mielimy je w maszynce lub starannie przeciskamy przez praskę. Uzyskaną masę dzielimy na 4 części, a w miejsce jednej z nich wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Dodajemy sól i wbijamy jajko. Sprawne zagniatamy masę na kluski i formujemy z niej podłużny kształt, który kroimy w niezbyt grube plastry. Z każdego z nich formujemy wałeczek i tniemy go nieco po skosie, uzyskując niezbyt duże kopytka o długości około 3-4 cm.

Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Domowe kopytka świetnie smakują z aromatycznym sosem z leśnych grzybów. Możecie podać je także z mięsnym gulaszem np. węgierskim. Bliscy na pewno będą zachwyceni.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rarytasy z ziemniaków. Polecamy kultowe kluski szare. Być może spodoba się wam także niezawodny patent na wyborne cepeliny z mięsem.

Domowe kopytka smakują obłędnie
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: