Gotujesz kalafiora w wodzie? Zapomnij. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób
Kalafior z curry będzie pysznym dodatkiem do obiadu. Pełna charakteru przyprawa orientalna nada warzywu niezwykłego koloru i przyjemnego aromatu. Sprawi też, że jego smak będzie wyrazisty. Koniecznie spróbujcie — przysmak z pewnością spodoba się waszym bliskim.
Jeśli szukacie pomysłu na podanie kalafiora, koniecznie wypróbujcie dodatek curry. Aromatyczna mieszanka przypraw doskonale podkreśla delikatny smak białego warzywa, a przy okazji sprawia, że wygląda on niezwykle smakowicie. Nikt się nie poprze takiemu rarytasowi.
Przepis na doskonałego kalafiora z curry
Składniki:
750 g różyczek kalafiora
4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
około 60 ml mleka
około 80 ml wody
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki do podania
Jak zrobić kalafiora z curry? Znamy patent mistrzów kuchni
W garnku rozgrzewany i chwile podsmażamy na nim przyprawę curry. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte różyczki kalafiora. Całość zalewamy wodą i mlekiem.
Delikatnie solimy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 15 minutach odparowujemy nadmiar płynu i doprawiamy. Kalafiora z curry posypujemy natką pietruszki. Doskonale smakuje w towarzystwie mięs lub kotletów wegetariańskich.
Wskazówka: jeśli chcecie, by wasz kalafior był jeszcze bardziej wyrazisty, doprawcie go porcją posiekanej papryczki chili. Posiekaną przyprawę wrzucicie wraz z czosnkiem, a uzyskacie najlepsze efekty.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat kalafiora. W tym artykule podpowiadamy, jak ugotować go, by zachował swój piękny śnieżnobiały kolor. Zdradzamy także jak zrobić smakowite kotlety.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama