Smakosze.pl Przepisy Najlepsza zupa na mrozy. Grochówkę podawaj tylko z 1 rodzajem pieczywa
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 4.0

Najlepsza zupa na mrozy. Grochówkę podawaj tylko z 1 rodzajem pieczywa

5 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wyśmienita grochówka jest przysmakiem, który potrafi być nieodpartą pokusą nawet dla najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Łatwo się nią najeść i rozgrzać. Takie cechy dobrze sprawdzają się w okresie zimowym.

Jakie pieczywo sprawia, że grochówka jest jeszcze lepsza?

Nie da się ukryć, że grochówka należy do grona dań, które zajmuje ważne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Zupa z mieszanką warzyw i mięsa jest bardzo sycąca. Oczywiście najlepiej podawać ją z chlebem. Jeden rodzaj pieczywa ma sporą przewagę nad innymi .

Wyborna grochówka najlepiej smakuje z dodatkiem razowego chleba żytniego, który jest wypiekany na naturalnym zakwasie, w którym pierwsze skrzypce gra mąka razowa z pełnego przemiału. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na stronie Piekarni Grzybki, taki dodatek wspomaga odporność oraz korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego .

Grochówka już wcześniej gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz . Dziś wypróbujemy inny przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kulinariów, bazujących na swojskich smakach.

Przepyszna grochówka jest prosta w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nią większych problemów . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Jakie produkty będą nam potrzebne do przyrządzenia sycącego i rozgrzewającego specjału?

  • 1 kg kiełbasy

  • 500 g wędzonego boczku

  • 700 g łuskanego grochu

  • 500 g ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 4 ząbki czosnku

  • 15 g majeranku

  • 4 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Grochówka w przepysznej odsłonie

Na początku musimy namoczyć groch. Najlepiej zrobić to przez noc. Jeśli goni nas czas, to wystarczą 3 godziny. Następnego dnia w garnku gotujemy 3 litry wody. Dodajemy do nich groch i liście laurowe. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w zimnej wodzie.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Oczywiście powinna być sucha. Mięso dodajemy do wywaru z grochem . Cebulę siekamy i również ją podsmażamy. Kiedy się zeszkli, umieszczamy ją w zupie.

Zupę wzbogacamy o pokrojoną w kostkę marchewkę, wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz. Całość gotujemy przez około godzinę. Grochówka już niedługo będzie gotowa. Wystarczy, że dodamy jeszcze do niej ziemniaki i podsmażoną kiełbasę. Najlepiej sprawdzi się taka pokrojona w plasterki .

15 minut dalszego gotowania powinno wystarczyć. Grochówka jest gotowa do zajadania. Domownicy nie będą mogli się jej oprzeć. Na deser warto zaserwować fantastyczne ciasto, które niektórym może kojarzyć się z czasami dzieciństwa .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Beszamel; Piekarnia Grzybki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy