Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Huevos rancheros, czyli jajka sadzone prosto z rancza
Kramarczyk Dominika
Kramarczyk Dominika 25.03.2022 22:44

Huevos rancheros, czyli jajka sadzone prosto z rancza

Huevos rancheros
pixabay

Długo zastanawialiśmy się nad śniadaniem idealnym. Takim, które pozwoli przetrwać do późnej przerwy obiadowej w pracy i rozpocznie dzień z przytupem. Znaleźliśmy i chcemy się nim z Tobą podzielić. To przepis na huevos rancheros. Kaloryczne, dość tłuste danie z jajek, fasoli i pszennego placka, które dokładnie zróżnicowany pod względem smaku Meksyk.

Jajka po farmersku (heuvos rancheros)

Składniki sosu pomidorowego:

  • Puszka pomidorów krojonych,

  • 1 mała cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • Sok z limonki,

  • Pół czerwonej papryki,

  • 1 papryczka jalapeno,

  • Oliwa z oliwek.

Reszta potrzebnych produktów:

  • 4 duże jajka,

  • Puszka czerwonej fasoli,

  • 2 tortille pszenne,

  • Świeża kolendra,

  • 4 plastry wędzonego boczku,

  • Gęsta śmietana 36%,

  • Sól, pieprz, cząber, oregano.

Opcjonalnie możesz przynieść ze sklepu dojrzałe avocado i szynkę parmeńską, która zastąpi boczek.

Podane składniki są wyliczone do przygotowania śniadania dla 2 dorosłych i bardzo głodnych osób.

Przygotowanie śniadania prosto od meksykańskich farmerów

Zacznij od przygotowania sosu, który jest podstawą huevos rancheros. To on zajmie Ci najwięcej czasu. Całość przyrządzenia śniadania zbiega się właśnie z czasem gotowania sosu. Pokrój cebulę i posiekaj czosnek. Od razu wrzuć je na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zmniejsz ogień, aby czosnek się nie przypalił (w innym wypadku sos zyska gorzki posmak). Dodaj poszatkowaną czerwoną paprykę i dowolną ilość jalapeno, a następnie pomidory z puszki. Przykryj patelnię pokrywką. Poczekaj aż warzywa zmiekną i lekko porozgniataj kawałki pomidorów widelcem. Jeżeli lubisz gładkie sosy, po doprawieniu podanymi w składnikach przyprawami, zblenduj sos w mikserze. Dodaj soku z limonki i... sos godny najlepszych restauracji serwujących huevos rancheros jest gotowy!

Mniej więcej w połowie przygotowywania sosu pomidorowego, zacznij smażyć jajka na bekonie i podgrzewać czerwoną fasolę. Ważne, abyś nie kupował fasoli w sosie, ponieważ w huevos rancheros sos jest tylko jeden i nie potrzebujesz mieszania smaków. 

Pszenną tortille połóż na talerzu i po kolei połóż przygotowane składniki. Zacznij od mokrych, czyli fasoli i sosu pomidorowego. Następnie wyłóż boczek i jajka sadzone, przyprószając je świeżo poszatkowaną kolendrą. Z boku talerza zostaw spory kleks słodkiej śmietany 36%. Złagodzi ostrość sosu z papryczką jalapeno. W bardziej rozbudowanej wersji tego przepisu, znajdziesz zamiast śmietany, typową meksykańską salsę... śmietanową oczywiście. 

Jak zrobić idealne jajka smażone?

Idealne jajka z patelni mają mocno ścięte białko i cudownie rozlewające się, złote żółtko. W przepisie na huevos rancheros przewidujemy właśnie w ten sposób smażenia jaj. Co zrobić, aby uzyskać pożądany efekt? Wrzuć na patelnię plastry wędzonego boczku. Nie używaj tłuszczu, ponieważ ten po chwili wytopi się z boczku. Dzięki niemu jajka sadzone zyskają dymny smak. Patelnia musi być bardzo rozgrzana, dopiero wtedy możesz rozbić na niej jajka (od razu po rozbiciu przypraw je sola, pieprzem oraz oregano). Uwaga! Nie przykrywaj patelni pokrywką. Nie smaż jajek z dwóch stron. Kiedy bedziesz pewien, że białko jest błyszczące i w pełni ścięte, przełóż jajka na pszenny placek. Tortilla jest podstawą śniadania w stylu huevos rancheros.

Jajka farmerskie — heuvos rancheros — z masłem orzechowym oraz inne przepisy

Podstawowa wersja jajek po farmersku może zostać zmodyfikowana lub ulepszona. Na placku możesz położyć doskonale znane w Meksyku guacamole (pasta z papryką na bazie awokado) lub szynka parmeńska (dla delikatniejszego smaku). 

Bardzo ciekawą wariacją tego śniadania jest dodanie do sosu łyżki masła orzechowego. Wówczas zrezygnuj z papryczki jalapeno, ponieważ te dwa smaki będą się ze sobą gryzły. Sos pomidorowo-orzechowy wzbogać o inne orzechy, np. nerkowce. Uwaga! Wszystkie te zabiegi windują kaloryczność potrawy.

A co dla osób, które pragną być fit? Cóż, wersja w której bekon zastępuje się wędzonym tofu. Czerwoną fasolę - fasolką szparagową, a słodką śmietanę jogurtem naturalnym. Możesz dodać także mieszankę ziół i siekanej natki pietruszki do kolendry, aby łatwiej było strawić pożywne śniadanie.

Tagi: