Smakosze.pl Przepisy Idealna na świąteczny obiad pieczona kaczka z dodatkiem jabłek
canva/Zoryanchik

Idealna na świąteczny obiad pieczona kaczka z dodatkiem jabłek

15 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zbliżają się Święta. Czas więc pomyśleć nie tylko o potrawach wigilijnych, ale też świątecznych. Warto zaplanować je wcześniej, zwłaszcza jeśli spodziewasz się gości. Na świąteczny obiad idealna będzie pieczona kaczka z dodatkiem jabłek. Nie jest trudna w przygotowaniu, a dosłownie rozpływa się w ustach.

Drób pieczony w całości jest jak najbardziej godny świątecznego stołu. Doskonale smakuje, ale też świetnie prezentuje się podany na półmisku. Szczególnie gdy obłożysz go owocami. Doskonałym, równie odświętnym dodatkiem do tego dania, będą pieczone ziemniaki. Smak pieczonej kaczki doskonale harmonizuje z buraczkami. Przygotuj je w wersji zasmażanej lub w postaci sałatki.

Idealna na świąteczny obiad pieczona kaczka z dodatkiem jabłek

Składniki:

  • 1 większa kaczka (ok. 2,5 kg)

  • 3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 4 słodkie jabłka

  • 2 łyżki żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej

  • 3 dag masła

Przygotowanie kaczki

Kaczkę oczyść z pozostałości piór, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz ją w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i roztartym w palcach majerankiem.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnkiem natrzyj tuszkę, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Jabłka umyj, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze cząstki. Wnętrze kaczki napełnij jabłkami, przesypując je żurawiną. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami skórę.

Kaczkę włóż do żaroodpornego naczynia, posyp wiórkami masła, przykryj. Możesz ją też zapakować w rękaw do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temp. 210 st. C i piecz 30 minut.

Potem obniż temperaturę do 190 st. C i piecz kaczkę jeszcze ok. 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę lub usuń rękaw i piecz kaczkę, aż się ładnie zrumieni.

Na naszej stronie znajdziesz też inne propozycje na świąteczny obiad. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki z suszonymi śliwkami , a także jak upiec schab, by był miękki i soczysty .

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/Basilios1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy