Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka jajecznica bez ani jednego jajka
Adam Moskal
Adam Moskal 15.12.2021 01:00

Lekka jajecznica bez ani jednego jajka

Tofucznica
canva/Ravsky, Getty Images

Jajecznica na jajkach nie jest niestety dla każdego - niektórzy mają alergie pokarmowe lub z pobudek moralnych nie chcą jeść produktów odzwierzęcych. Dla nich warto znać przepis na tofucznice, czyli jajecznicę z tofu bez ani jednego jajka. Potrawa w smaku, wyglądzie czy konsystencji niczym się nie wyróżnia od klasycznej jajecznicy, jest sycąca i obłędnie pyszna.

Jajecznica jest typowo śniadaniową propozycją, którą robi się w kilka chwil i można praktycznie w 100% dostosować do swoich preferencji. Niestety jajka znane są ze swoich właściwości uczulających, przez co nie każdy może się nimi cieszyć. Na szczęście znamy recepturę na alternatywny rodzaj takiego śniadania.

Tofu, czyli skoagulowane mleko sojowe, jest źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin, nie zawiera cholesterolu, a także nie ma dużo kalorii. Konsystencja tofucznicy jest wręcz taka sama jak jajecznicy. Bez problemu możesz dodać do poniższego przepisu swoje ulubione składniki - wtedy uzyskasz bogatszy smak i aromat.

Przepis na tofucznicę, czyli jajecznicę bez jajek

Składniki:

  • 500 g tofu

  • 2 cebule

  • 750 g pomidorów

  • 4 łyżki mleka roślinnego

  • 2 łyżeczki curry

  • olej

  • sól

  • pieprz

Na początku obierz cebulę ze skórki i posiekaj ją w całkiem dużą kostkę. Wrzuć ją na patelnię i podsmaż, aż uzyskasz złocistą barwę. Pomidory zalej wrzątkiem w dużej misce i sparz je przez kilka minut, aż zacznie odchodzić z nich skórka.

Obierz pomidory i pokrój w kostkę lub po prostu rozgnieć w dłoniach. Dodaj je do cebuli i smaż przez 5 minut. Tofu wyciągnij z opakowania, odlej płyn i rozgnieć je w misce za pomocą widelca na kawałki przypominające ścięte jajko. Dodaj je do warzyw na patelni.

Gdy tofu zacznie się lekko topić i rumienić dopraw całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i curry. Na koniec podlej danie mlekiem roślinnym, przemieszaj, żeby przyprawy pokryły wszystkie składniki i podawaj. Dla dekoracji możesz posypać tofu świeżą natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na śmietanie. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Tofucznica na tostach z awokado

Źródło zdjęcia: canva/DronG, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram