Polędwiczki z suszonymi śliwkami – doskonały pomysł na uroczysty obiad
1. Polędwiczki z suszonymi śliwkami – opis dania.
2. Jakich składników potrzeba do przygotowania wytwornego dania z polędwiczkami?
3. Sposób przygotowania pysznych polędwiczek z suszonymi śliwkami.
4. Z jakimi dodatkami podawać polędwiczki?
Polędwiczki z suszonymi śliwkami – opis dania.
Polędwiczki z suszonymi śliwkami to pyszne i wykwintne danie, które z pewnością zasmakuje twoim gościom. Mięso jest bardzo delikatne i wprost rozpływa się w ustach, a słodki sos śliwkowy pasuje do niego idealnie. Nie trzeba tutaj wielu przypraw, lepiej postawić na prostotę. Polędwiczki z dodatkiem pysznej sałatki i ziemniaczków to strzał w dziesiątkę.
W dalszej części artykułu dowiesz się, w jakie składniki musisz się zaopatrzyć, jak przyrządzić przepyszne polędwiczki z suszonymi śliwkami oraz z czym je podawać, aby wydobyć z nich prawdziwy smak.
Jakich składników potrzeba do przygotowania wytwornego dania z polędwiczkami?
Do przygotowania polędwiczek z suszonymi śliwkami dla 4 osób potrzebujesz:
600 g polędwicy wieprzowej
100 g suszonych śliwek
30 ml brandy
100 ml śmietanki kremówki
Sól i pieprz
Listki świeżego rozmarynu
Oliwa do smażenia
Około 12 dużych ziemniaków
3 łyżki masła
2 ogórki
1 cebula
Świeży szczypiorek
Mięso najlepiej kupować w sklepach mięsnych, gdzie mamy duży wybór i większą pewność, że jest świeże i wysokiej jakości.
Sposób przygotowania pysznych polędwiczek z suszonymi śliwkami.
Wykwintne polędwiczki z suszonymi śliwkami przygotowuje się w bardzo prosty sposób, a efekt jest niesamowity. Poniżej znajduje się sposób przyrządzenia krok po kroku.
1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Potem zrób z nich purée, ugniatając je z masłem.
2. Suszone śliwki zalej wodą i dodaj brandy, zagotuj, a następnie gotuj na mniejszym ogniu około 10 minut. Co kilka minut możesz zamieszać śliwki. Będzie z tego pyszny sos.
3. Polędwicę wieprzową pokrój na małe kotleciki. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na rozgrzanej oliwie smaż kotleciki wieprzowe z obu stron.
5. Wlej sos śliwkowy na patelnię oraz śmietankę. Podgrzewaj aż do momentu, gdy sos zgęstnieje. Na koniec wrzuć kilka listków rozmarynu, które nadają niezwykłego aromatu potrawie.
6. Została ostatnia czynność – zrobienie sałatki. Cebulkę pokrój na drobną kostkę lub piórka. Ogórki dokładnie umyj, ale nie musisz ich obierać. Zrób z nich cieniutkie paski, najlepiej obieraczką. Dodaj sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszaj i sałatka jest gotowa.
Rozłóż ziemniaki na talerze, dodaj po kilka kotlecików i łyżkę sałatki. Niebo w gębie!
Z jakimi dodatkami podawać polędwiczki?
Aby urozmaicić potrawę i dodać jej ciekawego elementu, każdy kotlecik możesz zawinąć w szynkę parmeńską. Będzie to wyglądało pięknie i doda też walorów smakowych do tego dania.
Do polędwiczek z suszonymi śliwkami pasuje także orzeźwiająca surówka z cukinii, ogórków kiszonych, jabłka i marchewki. Wszystkie warzywa należy drobno posiekać i doprawić według uznania.
Zamiast ziemniaczków można zrobić frytki albo podać polędwiczki z kaszą gryczaną.
Przepyszne polędwiczki z suszonymi śliwkami to świetny pomysł na niedzielny obiad lub uroczyste rodzinne spotkanie. Połączenie tak delikatnego mięsa ze słodyczą sosu to wykwintne smaki, które zasmakują każdemu, nawet najbardziej wymagającemu gościowi. Dodatek orzeźwiającej surówki świetnie komponuje się ze smakiem mięsa i słodkiego sosu. Ten prosty przepis z pewnością zagości w twoim kuchennym menu i będzie cieszył się powodzeniem wśród gości.