Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak wykorzystać głowę i ogon karpia?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.12.2021 01:00

Jak wykorzystać głowę i ogon karpia?

karp
canva/Mykola Lunov

Za chwilę na naszych stołach pojawią się potrawy wigilijne. Wśród nich z pewnością nie zabraknie karpia. A wiesz, jak wykorzystać głowę i ogon karpia? Te części z pewnością zostaną ci po przygotowaniu smażonych dzwonek czy ryby w galarecie. I doprawdy szkoda, by się zmarnowały.

Karpia możesz kupić w postaci filetów lub w całości. Gdy zdecydujesz się na tę drugą opcję, zostanie ci głowa i ogon. Niektórzy zresztą kupią rybę całą, a potem sami ją wyfiletują. Wtedy zostanie też kręgosłup z przyległymi kawałkami mięsa. Tych części naprawdę szkoda zmarnować.

Jak wykorzystać głowę i ogon karpia?

Z głowy, ogona i innych pozostałości z karpia i innych ryb można przygotować pyszną zupę. Warto to zrobić nie tylko po to, by nic się nie zmarnowało, ale też dla odmiany smakowej. Zupa rybna jest po prostu jedyna w swoim rodzaju. Delikatna, ale charakterystyczna w smaku.

Zupa rybna

Składniki:

  • 2 głowy karpia, ewentualnie ogon, kręgosłup, płetwy

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • pół średniej wielkości pora

  • 1 czerwona papryka

  • kawałek białej kapusty

  • sok z cytryny

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka masła

  • 1/2 szklanki mąki

  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy rybnej

Głowy i inne części karpia opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 1,5 l zimnej wody. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Usuń szumowinę, dodaj trochę soli, gotuj 15 minut.

Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę oczyść, pokrój w dużą kostkę, w plasterki lub w zapałkę. Dodaj do rybnego wywaru, gotuj na niedużym ogniu jeszcze ok. 10 minut.

Dodaj pokrojony por, paprykę i kapustę, Gotuj jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.

Mąkę wsyp do miseczki, dodaj tyle wody, by rozcierając je razem powstały kluski zacierki. Wrzuć je do zupy, gotuj 3 minuty. Dodaj masło i natkę pietruszki. Smacznego!

Wskazówka: Do gotującej się zupy można też wrzucić pokrojone filety rybne. Zupa będzie pożywniejsza.

Wywar do galarety

Na bazie głów i innych pozostałości z ryb, można też ugotować wywar na galaretę rybną. Gotuje się go w podobny sposób jak powyższą zupę, tzn. do momentu dodania do niej włoszczyzny.

Wywar gotuje się jednak dłużej, by był bardziej esencjonalny. Po dokładnym przecedzeniu trzeba rozpuścić w nim żelatynę, a po wystudzeniu, zalać nim ugotowaną wcześniej w wywarze rybę.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na karpia w galarecie, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz też tam przepis na karpia pieczonego.

zupa rybna
zupa rybna

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Ryba Zupa