Smakosze.pl Przepisy Idealne na Sylwestra paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
canva/ThitareeSarmkasat, Getty Images

Idealne na Sylwestra paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sylwestrowa noc jest najlepszym czasem na cieszenie się z pasztecików z ciasta francuskiego, które wypełnione są pieczarkami. Ich intensywny smak, wilgotny farsz i chrupiąca skórka umilają spędzanie wieczoru ze znajomymi. Ich przygotowanie jest szybkie i zaskakująco proste, a niewielka ilość potrzebnych składników jedynie ułatwia cały proces.

Paszteciki z ciasta francuskiego można sporządzić od zupełnych podstaw własnoręcznie, jednak taka decyzja wiąże się z wieloma godzinami spędzonymi na robieniu trudnego ciasta francuskiego. Znacznie sprawniejszą metodą jest kupienie gotowego zamrożonego ciasta, którego jakość wcale nie jest zła.

Farsz wykonany jest z pieczarek i cebuli, co pozwala uzyskać bardzo wilgotną konsystencję. Dodatkowo dodaje się do wnętrza pasztecików żółty ser, który podczas pieczenia roztapia się i wypełnia wszystkie zakamarki ciasta. Taka przekąska na Sylwestra z pewnością wywoła pozytywne reakcje wśród imprezowiczów.

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 600 g ciasta francuskiego

  • 900 g pieczarek

  • 3 cebule

  • 3 łyżki masła

  • 200 g sera żółtego

  • pieprz

  • sól

  • 1 jajko

Zacznij od obrania cebul ze skórki i posiekania ich na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę. Podsmażaj ją na złoty kolor. W międzyczasie umyj pieczarki i pokrój je w kostkę, a następnie dodaj do cebuli.

Smaż grzyby z cebulą do momentu, gdy woda przestanie być obecna na patelni. Dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw je na bok do ostudzenia. Ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika i potnij je na równe kwadraty.

Zetrzyj ser żółty na tarce. Na każdym kwadracie z ciasta kładź porcje farszu, obsyp je serem, a następnie złóż na pół i dociśnij rogi widelcem. Posmaruj paszteciki rozbełtanym jajkiem i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na krokiety bez zawijania. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.

Paszteciki

Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy