Paprykarz z karpia od Ewy Wachowicz
Jeśli zostało ci trochę wigilijnego karpia, mamy dla ciebie smaczną propozycję. Przygotuj paprykarz z karpia według przepisu Ewy Wachowicz. W ten sposób nadasz rybie drugie życie i zamienisz ją w zupełnie nowe, pyszne danie. Koniecznie wykorzystaj ten pomysł, a będziesz do niego wracać.
Smażony karp wigilijny to pyszne danie. Jednak najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przyrządzony. A, że w czasie wieczerzy mamy suto zastawiony stół, wiele potraw zostaje. Co więc zrobić z nadmiarem ryby, by nic się nie zmarnowało?
Ewa Wachowicz ma na nią pyszny sposób. Przygotowuje z karpia doskonały paprykarz, który jest idealny do smarowania pieczywa. Ta pasta świetnie smakuje podana na ciepło i na zimno.
Paprykarz z karpia od Ewy Wachowicz
Składniki:
20 dag ryżu
1 łyżka oleju
kilka kawałków usmażonego karpia (30-40 dag)
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
200 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie paprykarza
Garnek rozgrzej, wlej olej, wsyp do niego ryż. Mieszając do jakiś czas, smaż, aż ziarenka się zeszklą.
Ryż zalej gorącą wodą, tak by sięgała mniej więcej dwa palce ponad ryż. Dodaj trochę soli, przykryj, gotuj, aż ryż będzie miękki, ale sypki.
Porcje ryby oczyść z panierki i ości, podziel na kawałki, zmiel w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj wszystkie rodzaje papryki i pieprz ziołowy, wymieszaj, chwilę podgrzewaj.
Do cebuli dodaj przecier pomidorowy, całość wymieszaj, podsmaż, dodaj do ryżu. Do ryżu dodaj też zmielonego karpia. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na to, co zrobić z wigilijnym karpiem. Dowiesz się, czy można mrozić smażonego karpia, a także jak odgrzać smażonego karpia.
Źródło zdjęcia: canva/ajafoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz