Smakosze.pl Porady Ile smażyć bakłażana?
canva/Yana Gayvoronskaya

Ile smażyć bakłażana?

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Bakłażan to smaczne i zdrowe warzywo dostępne praktycznie przez cały rok. Z bakłażana przygotujesz wiele doskonałych dań, jak leczo, curry, sałatki. Smażony bakłażan świetnie komponuje się z grillowym mięsem i rybami. Ile smażyć bakłażana, aby miał najlepszy smak?

Bakłażan jest kuzynem cukinii i podobnie jak ona zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca, poprawia przemianę materii i działa oczyszczająco. Ponadto bakłażan zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminy C, A, E i wielu niezbędnych dla organizmu minerałów.

Z bakłażana przygotujesz wiele smacznych potraw. Przygotuj z niego pożywną sałatkę z kurczakiem , dodaj go do curry, leczo, podsmaż na patelni jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryb. Bakłażana możesz również dowolnie faszerować i zapiekać. Warzywo jest delikatne, lekko słodkie, a usmażone lub grillowane nabiera niezwykłego aromatu.

Z bakłażana ugotujesz również pyszną zupę- tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę z bakłażana i ciecierzycy , idealną na zimę.

Ile smażyć bakłażana?

Przed smażeniem zawsze dokładnie osusz warzywo, aby nie pryskało na patelni, następnie oprósz je solą i pieprzem. Do smażenia bakłażana wykorzystaj większą ilość bardzo rozgrzanego oleju, dzięki czemu warzywo wchłonie mniej tłuszczu.

Bakłażan

Bakłażany pokrojone w plasterki smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru i zmiękną.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy