Smakosze.pl
Zupa z bakłażana i soczewicy

canva/ArtCookStudio, Getty Images

Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień

27 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rozgrzewająca zupa jest nie do przecenienia, gdy za oknem jest szaro, zimno i wilgotno. Połączenie bakłażana oraz soczewicy syci na długie godziny i daje wiele energii. Receptura na tę zupę zawiera tylko 4 składniki oraz trochę przypraw, więc każdy z łatwością będzie mógł ją przygotować.

Jesień w Polsce zawsze kojarzy się nieprzyjemną pogodą, spadkiem odporności oraz słabym samopoczuciem. Dlatego prezentujemy prostą i pyszną zupę, która wprawi jedzącego w doskonały humor.

Gotowanie zup to jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na wyciagnięcie wszystkiego, co najlepsze z produktów. Warto wybierać propozycje łatwe i szybkie, aby jesienią móc zająć się przyjemnościami, dla poprawy samopoczucia.

Przepis na zupę z bakłażana i soczewicy

Składniki:

  • 4 bakłażany

  • 1 szklanka soczewicy zielonej

  • 2 cebule

  • 2 papryki

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Zacznij od umycia papryki oraz bakłażana. Cebulę, paprykę oraz bakłażana pokrój w sporą kostkę. Soczewicę wsyp na sitko przepłucz ją dużą ilością wody.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami według przepisu Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Warzywa i soczewicę wrzuć do garnka, zalej zimną wodą do ich całkowitego zakrycia i zagotuj na średnim ogniu. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem oraz kminkiem.

Gotuj zupę na średnim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż soczewica stanie się całkowicie miękka. Pod koniec gotowania dodaj resztę przypraw. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować pyszne jarskie flaczki z przepisu siostry Anastazji. Ten tekst opisuje przepis Magdy Gessler na wyborny rosół.

Zupa

Źródło zdjęcia: canva/13-Smile, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >