Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju
Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.
Suszone grzyby niezbędne na święta
Za kilka tygodni rozpoczną się wielkie przygotowania do Wigilii, a gospodynie będą dawać z siebie wszystko, aby przygotować tradycyjne dania. Wiele z nich będzie zawierało suszone grzyby, dlatego warto dowiedzieć się, w czym należy je moczyć, aby smakowały doskonale. Okazuje się, że patent z wykorzystaniem do tego celu mleka, nie ma sensu.
Odpowiednio namoczone grzyby będą miały doskonały smak i konsystencję. Dzięki czemu przygotowane potrawy będą smakowały doskonale. O tym, w czym moczyć suszone grzyby, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Michel Moran właśnie wyjawił, jest po ważnym zabiegu. Jego życie odmieni się o 180 stopniCzy warto moczyć suszone grzyby?
Zanim dowiesz się, w czym i jak długo moczyć suszone grzyby, musisz dowiedzieć się także, po co to robić. Moczenia sprawia, że otwiera się ich struktura, a to gwarantuje, że grzyby będą miękkie, a także zwiększą swoją objętość. W dodatku jest to również dobry sposób na ich oczyszczenie, dlatego wykonuj tę czynność za każdym razem.
W czym moczyć suszone grzyby?
Suszone grzyby powinny być moczone w zimnej wodzie. Należy najpierw dokładnie je opłukać i dopiero wtedy umieścić w misce z cieczą. Pamiętaj, że moczenie powinno odbywać się na długo przed gotowaniem, bo grzyby w wodzie powinny przebywać od 2 do 5 godzin.
Czas uzależniony jest od wielkości grzybów. Po namoczeniu należy je dokładnie odsączyć i dopiero wtedy można poddawać je dalszej obróbce. Warto pamiętać, że wodę po grzybach można wykorzystać do dalszego gotowania.
Sprawdź także, czym wyczyścić piekarnik oraz dowiedz się, jakiego mięsa unikać.